Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hundägarens fel

Annons

Jag känner jag att jag måste besvara Krister Gusténs uttalande ”det är blandraserna som är problemet” i artikeln om kamphundar (22/7).

Efter alla diskussioner och flera tv-program där så kallade kamphundar, bland- eller renrasiga, diskuterats borde det stå klart för alla och envar att det för det mesta inte är hunden som är problemet utan hundägaren.

När man tänker tanken att man ska köpa en valp måste man i samma stund fundera över om man har den tid som en hund kräver. En oaktiverad hund är ett stort problem oavsett om den är renrasig eller en blandras.

En hund ska varje dag få möjlighet att på något vis aktiveras och hundaktiviteter finns det hur mycket som helst av, om hundägaren vill att ta sig tiden att aktivera sin hund.

Som hundägare ska man inte tro att hunden är nöjd om den får springa runt i en rastgård på tomten. Att hålla hundar i rastgårdar är styrt av lagar, hunden måste få komma ut på promenad utanför rastgården flera gånger per dag.

I dag i Sverige sover en stor del av våra hundar 22 av dygnets 24 timmar, tänk dig själv att inte ha något att göra under 22 timmar på ett dygn!

Många av problemen med hundar, oavsett om de är av kampsort eller inte, skulle inte finnas om alla som har eller tänker köpa hund tog sitt ansvar fullt ut som hundägare och gav hunden det den behöver i form av motion, aktivitet och social

samvaro med oss människor.

Krister Gusténs ras, Amstaff, är en blandning av olika terrierraser (jakt/grythund) och bulldog (vakt/kamphund), så vi ska komma ihåg att alla så kallade renrasiga hundar har sitt ursprung i flera olika raser.

Jag håller dock med om att en del blandningar inte är särskilt lyckade. Jag försvarar inte på något vis de som föder upp blandrashundar utan jag tycker att vi i första hand ska värna om de raser vi har och de uppfödare som föder upp rasrena hundar. Men sanningen är att det finns blandrashundar och de kommer inte att försvinna.

Av alla hundratals hundar som jag träffat genom åren, såväl renrasiga som blandrasiga, har jag aldrig någonsin sett någon som helst tendens att hundar av blandrastyp skulle vara mer aggressiva än renrasiga hundar.

Monika Lahtinen, Kolsva

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons