Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Haddad (L): Regeringen har svält ut polisen

Annons

Roger Haddad (L) framhåller att antalet poliser har minskat – trots en ökad befolkningsmängd.

REPLIK. Företrädare för Socialdemokraterna påstår felaktigt (Bbl/AT 4 september) att den förra regeringen inte prioriterade polisen. Eftersom jag arbetat med polisfrågorna i sju år vet jag att Liberalerna i regeringsställning både satsade mer resurser till välfärden och på fler poliser. Vi ökade varje år rättsväsendets budget, i synnerhet Polismyndighetens. Under alliansen ökade vi antalet poliser och uppnådde målet om minst 20 000 poliser. Men det allvarliga läget inom svensk polis idag är ett resultat av en socialdemokratisk politik där man i tre år svält ut polisen.

Sverige har nu knappt 19700 poliser, trots en ökad befolkningsmängd. Så sent som förra sommaren ansåg regeringen att polisen inte behövde mer pengar, målet var effektivisering. Inför årets budget avsatte vi 895 miljoner extra för att öka antalet poliser och därmed öka tryggheten. Anna Walléns parti lade då endast 100 miljoner kronor utan öronmärkning till fler poliser.

Sedan dess har vi pressat regeringen, lyft frågan om polisavhopp, parallellt ökar brottsligheten och antalet särskilt utsatta områden. Vi har krävt mindre byråkrati och fler områdespoliser närmare medborgarna. Med S-budgeten får vi inga fler poliser. De pengarna som aviseras ska täcka kostnader för civila utredare som redan anställts samt underskott som flera polisregioner dras med. Vi ser nu resultatet efter tre års rödgrön regering.

Vi har nu färre poliser, färre poliser i yttre tjänst och fler avhopp från polisyrket. Bara de senaste 2,5 åren har över 2 000 poliser slutat på grund av missnöje med lön, karriärvägar och arbetsmiljö. Det är fler som slutar än som nyanställs och det är allvarligt. Liberalerna satsar till skillnad från S på fler poliser och fler utredare och vi gör en lönesatsning på 1,3 miljarder som inte återfinns i regeringens budget. Men den är nödvändig för att locka tillbaka hundratals av de poliser som slutat och motsvarar en lönesatsning på 4000 kronor extra i månaden.

Västerås, Sala och andra kommuner i länet har drabbats hårt med allt färre poliser. Vi har i tio år drivit frågan om ett närpoliskontor på Bäckby, Socialdemokraterna har alltid varit emot vårt förslag. Vi har ännu inte sett något närpoliskontor, en orsak är polisens pressade läge. Vi ser också att polisen i Västmanland inte kan återanställa poliser trots vakanser – orsaken är besparingar. Den socialdemokratiska regeringen prioriterar inte alls vår trygghet och säkerhet.

Roger Haddad (L)

Rättspolitisk talesperson

Riksdagsledamot för Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons