Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flyktingkrisen har bytt skepnad

Annons
Många flyktingar kommer in via Arlanda med flyg från Grekland och Italien, skriver skribenten.

I mitten på februari kom Migrationsverkets med nya siffror gällande asylsökande. Volymen för 2017 var cirka 25 000 personer och med anhöriginvandring på ungefär lika mycket blir det 50 000 personer. Prognosen framåt ligger på uppåt 60 000 personer per år inklusive anhöriginvandring. På fem år nästan ett Malmö. Nyheten rullade hur som helst snabbt förbi utan större reaktioner i media. Flyktingkrisen är väl över nu så det är väl inget stort problem?

För våra styrande politiker verkar det inte vara ett problem men jag undrar om den vanlige svensken har samma uppfattning? Stefan Löfvén har till med sagt att han fick ta över en ohållbar migrationspolitik. Det tog nästan ett och ett halvt år innan han insåg det. Nu är den ohållbara politiken åtgärdad enligt statsministern.

Konsekvenserna av öppna hjärtan och ett Europa som inte bygger murar har nu nått ned på kommunal nivå med full kraft. I praktiken betyder det ett kontinuerligt behov att öka kapaciteten i de kommunala verksamheterna. Fortsatt stort flyktingmottagande fortsätter sätta enorm press på kommunerna men även landstingen och staten. Höga skatter måste därför bli ännu högre om välfärdsnivån skall bibehållas. Enkla jobb och låga lönekostnader skall lösa problemet hoppas de styrande i Sverige. Volymerna av nyanlända är dock så stora att så kallade enkla jobb bara kommer att nagga lite i kanten av problemet. Sverige har ju redan idag en enorm arbetslöshet bland främst utrikes födda. Här har vare sig enkla jobb eller utbildning gjort någon större skillnad. Hur skall det kunna ske nu?

Men ska vi sluta hjälpa flyktingar?

Sveriges idé har varit att satsa enorma belopp på att vara en humanitär stormakt med gränser öppna för alla och envar som önskar söka asyl oavsett skäl. Får man inte uppehållstillstånd blir de flesta kvar ändå. Att en svensk krona i krisområdena där miljontals behövande människor befunnit sig varit 20 gånger effektivare än hjälp i Sverige spelar heller ingen roll. Då kallas det inte migrationspolitik utan bistånd och då gäller inte samma idéer som om människor tar sig till Sverige.

Men vi har väl gränskontroller och id kontroller nu?

Vid Öresund ja. Men idag kommer de flesta in via Arlanda med flyg från Grekland och Italien vilka egentligen är så kallade säkra länder och där flyktingarna borde söka asyl enligt Schengenavtalet men det fungerar inte. (Källa till detta är Mikael Ribbenvik, generaldirektör för Migrationsverket)

Krisen är inte över - den har bara bytt skepnad!

Martin Nyqvist, Arboga

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons