Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fel signal med sprutbyte

Annons

Vill Socialdemokraterna införa sprututbytesverksamhet för narkomaner i Västmanland? Både socialdemokrater och vänsterpartister har flera gånger föreslagit detta, både i motioner och i debatter.

Frågan har återigen aktualiseras genom en motion från Vänsterpartiet med syfte att utreda möjligheter för ett sprututbytesprogram i Västmanland. En motion som fullmäktige röstade ned redan förra perioden.

Sprututbytesprogrammen har tillkommit som ett svar på fler hiv-fall bland narkomaner i Europa. Att vi i Västmanland inte har någon hiv-epidemi bland missbrukare gör det naturligt att ifrågasätta det faktiska behovet av ett sprututbytesprogram lokalt.

Verksamhetens effektivitet lokalt ifrågasätts och trots att sprututbytesprogram bedrivits i lång tid, både i delar av Sverige och i övriga Europa, kan vi konstatera att det inte finns någon enhetlig vetenskaplig forskning som talar för sprututbytets effektivitet.

Vi moderater är för en restriktiv narkotikapolitik, anser att narkotikamissbrukare i stället för fria sprutor borde få hjälp att sluta bruka narkotika.

Landstinget Västmanland ska inte använda sina resurser, våra skattepengar, för att betala för redskap som används för att bryta mot lagen. Det finns i dag program för att möta upp missbrukare som vi anser är bättre och effektivare.

Vår restriktiva narkotikapolitik ska vi vara rädda om och vi är övertygade om att vi kan tacka vår narkotikapolitik för att få unga i Sverige testar och fastnar i droger. Det är en stor skillnad gentemot många andra länder i Europa.

Omfattande forskning visar att ungdomar med en negativ syn på narkotika är mindre benägna att prova narkotika. Och omvänt, om samhället har en mer tillåtande attityd till missbruk riskerar också ungdomars eget motstånd att luckras upp.

Att införa ett sprututbytesprogram är ett första steg mot att skapa en situation där narkotikamissbruk är mer accepterat och legaliserat. Om gränser för vad som är acceptabelt i narkotikapolitiken ständigt flyttas riskerar vi att hamna på ett sluttande plan. Vilket gör att vi i framtiden kan få skattefinansierade sprutrum som i Oslo där narkomanerna får hjälp att injicera, eller heroin på recept som i Danmark.

Det är en utveckling vi moderater inte vill se.

Landstingsledamot

Åsa Coenraads, M

Riksdagsledamot

Västmanland

Mikael Andersson Elfgren, M

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons