Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EU-regler hot mot Forum

Annons

I veckan som gick fick vi veta att EU-kommissionen inte godkänner regeringens försök att lösa frågan om svenskt föreningslivs undantag från momsredovisning. Jag är inte helt förvånad över att kommissionen inte accepterade förslaget att införa en momsredovisningsgräns på 1 miljon kronor.

Europeiska kommissionens uppgift är att ”bygga EU”, inte att ta hänsyn till olika nationella kulturer och traditioner. När kommissionen således säger att unionsrätten ska tolkas på ett visst sätt är det en partsinlaga, inte ett domstolsutslag.

Jag menar att grundfrågan är synen på föreningslivet. Om man ser den ideella sektorn med små och stora föreningar som ungefär samma sak som ett företag är det lätt att hamna i slutsatsen att föreningar ska betala moms.

Men om man ser den ideella sektorn som något helt väsensskilt från såväl den privata sektorn som den offentliga sektorn kommer man till en annan slutsats.

Är IOGT-NTO Forum i Köping samma sak som Lindex? Har IFK Arboga samma logik och motiv som Ica Supermarket? För mig är svaret självklart nej. Vi som är inskolade i svensk föreningstradition fattar det direkt.

När regeringen lade sitt förslag om att införa en momsredovisningsgräns på 1 miljon kronor blev det inte tillräckligt tydligt att föreningslivet drivs av en annan logik än företag. Av det förslaget kan man nästan dra slutsatsen att vårt eget svenska finansdepartement tycker att föreningar med en omsättning på mer en 1 miljon kronor är ungefär samma sak som ett företag.

För mig är det otänkbart att momsbelägga föreningslivet. Föreningars syfte är aldrig att

sälja varor och tjänster och att gå med vinst.När vi deltar i föreningslivet gör vi det som medlemmar, förtroendevalda, besökare, deltagare med mera – inte som kunder.

Värdesätter staten att vi som personer bidrar osjälviskt och ideellt måste föreningslivet få vara en frizon som drivs av sin egen särart och som inte regleras av näringslivsregler eller styrs av det offentliga.

Regeringen måste i de fortsatta förhandlingarna med EU lägga mer kraft på att förklara den ideella sektorns särart. Jag menar att det är värt att driva frågan till EU-domstolen och att det sannolikt till och med är värt att betala vite för fördragsbrott om det skulle gå så illa. Så viktig tycker jag den ideella sektorn är.

Jag har dock fortfarande hopp om att EU ska ta hänsyn till den ideella sektorns speciella förutsättningar. Det vore uppfriskande för föreningslivet i hela Europa!

Kristdemokraterna

Sofia Modigh

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons