Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En kul glass?

Annons

Ibland undrar jag om svenskarna håller på att bli analfabeter. Det blir allt svårare att läsa texter på grund av särskrivningar, utelämnade bindestreck och rena rappakaljan.

Det är inte bara ”vanligt folk” som inte kan skriva utan även de som faktiskt har det som yrke. I tidningar, reklamtexter, textremsor på tv etcetera finns massor av skrivfel, överallt.

Jag vet många som förlitar sig på rättstavningskontrollen i ordbehandlingsprogram och mobiltelefoner men det fungerar ju inte. De kollar bara orden men inte hur man skriver meningar.

Till exempel är både rök fritt och rökfritt rättstavade men har ju direkt motsatt betydelse. Jag vill inte sitta och gissa vad författaren till en text menar.

Jag åker inte heller till en bilverkstad som ”kollar olja och spolar vätska på bilen”. På min bil ska det inte spolas vätskor.

I tv-reklamen har jag sett att en sängtillverkare har något som de kallar Sov Gott Garanti. Vad är detta? Det ser inte klokt ut. Sover garantin? Stor bokstav används vid egennamn vad jag vet. Här verkar det som om någon icke skrivkunnig chansar hej vilt.

Ska det vara så svårt att skriva sov gott-garanti (nu reagerade rättstavningsprogrammet fast jag skrev rätt). Nej, jag köper ingen säng av dem. Kan de inte skriva så kan de nog inte tillverka sängar heller.

Har det blivit fult eller omodernt att använda bindestreck? Skulle inte tro det. De är högst nödvändiga för att kunna skriva rätt. Det är ju en väldig skillnad på att skriva ”hyr din brud eller balklänning” och ”hyr din brud- eller balklänning”, eller hur.

Hyra en brud verkar inte vara någon bra idé. I lägenhetsannonser har jag många gånger sett ”vi är djur och rökfria”. Alla djur är väl rökfria, här skulle det inte skada med ett bindestreck.

Värst är väl ändå alla särskrivningar som gör att man som läsare tappar farten, får läsa om och sedan försöka gissa vad författaren menar. Det är skitjobbigt tycker jag. En svart hårig sjuk sköterska är ju inte samma sak som en svarthårig sjuksköterska. Rätt stavat i båda fallen dock.

Ett tips är att om ett ord låter som ett så ska det också skrivas som ett, till exempel väderleksrapport. Just det ordet innehåller dessutom ett så kallat foge-s som finns där just för att ordet ska skrivas ihop.

Andra ord som låter som ett skrivs också ihop, till exempel framfötterna som man ju gärna vill visa. Man kanske inte vill visa fram fötterna dock.

Ja så här kan jag hålla på länge. Jag är en man på dryga 50 år, jag har aldrig haft skrivande som yrke men jag gick i skolan på den tiden när ingen i klassen hade IG i ett enda ämne vad jag minns.

Nu blev jag så trött på detta så jag tror att jag ska gå och köpa en kul glass, det låter onekligen skojigt, eller menar de kulglass? Jag vet inte, vet du?

Pelle Penna

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons