Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dyrt med hörapparat

Annons

Alla skall ha råd att höra, och detta regleras även i hälso- och sjukvårdslagen. Men hur ser det ut i vårt landsting? Jo sedan mitten av 90-talet har det införts en uppsjö av olika avgifter.

Detta gjordes av den

politiska konstellation som fanns då och som nu har återtagit makten i vårt landsting.

Högkostnadsskyddet togs bort för oss med funktionshindret hörselnedsättning och avgifter på hörhjälpmedel infördes. Tillgänglighet ute på fältet, som regleras i FN-konventionen om mänskliga rättigheter och som skulle vara genomförd 2010, lever på sparlåga, även om vi i Köping är på gång.

Kvar står ett stort antal hörselskadade med svag egen ekonomi och kanske i behov av två hörapparater. De måste ofta avstå från att höra eller deltaga.

Hörselavgifter måste ingå i högkostnadsskyddet, detta är en rättvisefråga. Hörselskadade har rätt till vård på samma villkor som alla andra patientgrupper. Men det är även en fråga om respekt för lagen.

Ni som ingår i nuvarande politiska ledning, se till att visa respekt för oss, för lagen och för FN-konventionen. Riv upp det beslut som dina egna föregångare införde i vårt landsting under 90-talet. Följ lagen om högkostnadsskydd.

Ordförande

Hörselskadades riksförbund

Köping

Ingrid Asplund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons