Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bekämpa egoismen

Annons

Socialdemokraternas problem att hitta en ny partiledare har varit det stora ämnet i massmedia vid sidan om de omstörtande händelserna i arabvärlden på senare tid. Jag ställer frågan: Har partiet någon roll i den svenska politiken? Började stagnationen med mordet på Olof Palme?

Socialismens grundidé har varit en fråga om solidaritet och alla människors lika värde. Alla ska ha samma möjligheter till utbildning och bli delaktiga i samhället.

Bibelns berättelse om änkans skärv illustrerar att varje insats är lika värdefull. Den grundade sig på den goda viljan att delta efter förmåga. Det var en fråga om medkänsla med dem som var sämre bemedlade, men ändå bidrog.

Tanken finns i Socialdemokraternas partiprogram: ”Var och en skall bidra efter sin förmåga”. Det motsvarar den kristna varianten av ”utjämning” – till skillnad ifrån den extrema socialismens variant, som predikade att med våld ”ta ifrån” de rika deras överflöd för att ”jämna ut” skillnaderna.

Socialdemokratins grundidé var att skapa ett samhälle utan våld, men att med väljarnas goda minne genom lagstiftning åstadkomma en utjämning av samhällets tillgångar så att alla fick del av dem.

Under 1900-talet lyckades man i Sverige och stora delar av Europa komma i närheten av målet. Har Socialdemokratin nu nått sitt mål?

Finns det något mer att sträva efter?

Under det passerade århundradet stod utvecklingen inte stilla. Den har krympt vårt klot. Vår lilla vrå av världen har plötsligt blivit en liten del av ett stort klot med miljarder människor. Vi tvingas därmed konkurrera om jordens resurser på ett annat sätt än tidigare.

Det ställer helt nya krav på den politik som skall hjälpa oss att om möjligt behålla vår höga standard. De gamla målen kan anses vara nådda i den omfattning som man drömde om då de skrevs för 100 år sedan. Nu gäller det att behålla dem i den nya värld vi lever i.

Vilka är de nya målsättningarna? Det är den stora frågan i dag och i framtiden. Det kommer alltid att vara en fråga om att bekämpa den egoism som finns hos stora delar av mänskligheten. Annars kommer det att bli en fråga om djungelns lag, som morgondagens människor har att leva med. Den starke tar allt utan hänsyn till de svaga i samhället. Socialdemokratins idéer behövs även i framtiden!

Köping

S. Å. Skog

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons