Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barnen är framtiden

Annons

Att se alla barn brukar det så vackert heta. Men hur ska det gå till i stora barngrupper med personal som har fullt upp med att få dagen att gå ihop.

Några barn bajsar, några barn spiller, ett barn river kompisen på kinden (varför?), samtidigt som någon annan snubblar och slår i huvudet. I just detta ögonblick hoppar en stolt treåring för första gången på ett ben, barnet ropar ”fröken!”, men ingen ser.

Pedagog ett är och byter bajsblöjor, pedagog två är i ett av rummen och torkar mjölk och pedagog tre (om det finns någon) tröstar barnet som snubblade medan han tänker att han ska prata med barnet som rev kompisen och samtidigt har han 15 ytterligare barn att se till och uppmärksamma.

Framtiden ligger i att förstå att de små barnen gör stor skillnad.

Det är hos de små barnen empati börjar utvecklas. Det är av de små barnen många av oss kommer att tas om hand när vi blir äldre.

Redan på BB när flickan får en rosa/röd nål på förlossningstavlan och pojken en blå sätter vi käppar i hjulen för jämställdheten.

Jag önskar att alla förskolor skulle genusgranskas. Oj, vad vi skulle vinna på det. Jag önskar att alla förskolor fick personal så att de, inte bara vill utan har möjlighet att se och uppmärksamma alla barn. Jag önskar att politikerna såg och förstod vikten av att ge alla förskolebarn mer pedagogtid.

Jag ser det som en investering att satsa på de mindre barnen för man får absolut igen det när de börjar skolan. Då kan barn som blivit bekräftade, sedda, accepterade för vilka de är, och mycket mer där till, koncentrera sig mer på att lära sig alla andra saker som hör skolan till. Då har de lärt sig om empati, kompisanda, och att stå upp för sig själva.

Att ge förskolorna mer resurser är ett steg i rätt riktning mot framtiden.

Så vilket parti ska jag rösta på?

Ulrika, Köping

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons