Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bädda inte för monopol

Annons

Kommunens revisorer och särskilt anlitade utredare har slagit larm om att det kommunala fastighetsbeståndet i Arboga missköts. ABO – Arboga Bostäder – är konkursmässigt. Ekonomin är urusel med årliga miljonförluster och fastighetsunderhållet eftersatt.

Vänsterkartellen med sina ”starka män”, Olle Ytterberg, S, och Dan Karlsson, V, har därför nu lagt fram en plan:

- att bolagisera ABO,

- att överföra alla kommunens fastigheter till ett nybildat fastighetsbolag,

- samt att slutligen överlåta det kommunala fastighetsbolaget till Sturestaden AB, samägt av Arboga kommun och Byggnadsfirman Lund AB.

Ytterberg och Karlsson vill tillsammans infoga det konkursmässiga ABO i ett fastighetsbolag med en balansräkning på över en miljard. Vänsterpartisten Karlsson, vanligen rabiat motståndare

till allt vad privatisering heter, vill nu genomföra den i särklass största privatiseringen i Arboga kommuns månghundraåriga historia.

”Priset” för Ytterberg och Karlsson blir att Byggnadsfirman Lund AB genom Sturestaden AB förvärvar en hälftenandel av alla kommunens fastigheter såsom skolor, förskolor, äldreboenden och det gamla anrika rådhuset som Gustav Vasa en gång skänkt till Arboga.

Redan nu tycks Sturestaden AB gått i startgroparna för en aktivare och offensivare bostadspolitik i Arboga. Man planlägger byggstart av ett niovånings höghusbygge för äldre i kvarteret Porsen för att ersätta det omoderna å- och marknära äldre-

boendet Strandgården.

Vi håller med om att det är hög tid göra något genomgripande för att förhindra allt större underskott i Arbogas fastighetsbudget och ännu sämre fastighetsunderhåll.

Vi tycker att förslaget att sälja ut fastigheterna till Sturestaden AB är tveksamt. Det riskerar skapa en monopolliknande situation och i så fall ge en särskild fördel för en enda privat aktör inom fastighetsförvaltningen i Arboga, med risk för högre hyror för skolor och äldreboenden, och att den kommunala städpersonalen förlorar sina jobb.

Affären kan för övrigt strida mot konkurrensbegränsningslagstiftningen och komma i konflikt med kommunallagen och EU-lagstiftningens regler om gynnande av enskild.

Folkpartiet liberalerna

Sandra Åhs

Jonas Stenzelius

Kristdemokraterna

Arboga

Göran Edlund, Sixten Öhman

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons