Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbogas nejsägare

Annons

Den borgerliga regeringen har sedan 2006 fört en politik som målmedvetet syftat till att kraftigt försämra möjligheterna till ambitiöst arbetsmiljöarbete.

Arbetsmiljöverkets resurser har minskats med inte mindre än 157,2 miljoner kronor. Arbetsmiljöinspektörerna i landet har minskat från 400 år 2006 till 280 år 2009.

Några inspektörer mer eller mindre spelar väl ingen roll, tänker du, men faktum är att det spelar roll om vi vill ha säkra och trygga arbetsplatser.

Sedan regeringen tog över har antalet inspektionsbesök minskat med 28 procent. Ju färre inspektioner, desto fler farliga brister som riskerar att inte åtgärdas. Det är enkel matematik.

Flera av IF Metalls skyddsombud vittnar om att det, som en

direkt följd av nedskärningarna, blivit svårare att få kontakt med och hjälp av inspektörer från Arbetsmiljöverket, vilket i sin tur gör att det i dag tar längre tid att få brister och risker åtgärdade.

Alliansregeringens försämringar sträcker sig längre än till det faktiska antalet inspektioner, ett exempel är nerläggning av Arbetslivsinstitutet all samordnat forskning om, belastnings- och stressrelaterade arbetsskador inom arbetsmiljön försvann över en natt den 1 juli 2007, noterbart är att dessa skador är mycket vanliga hos IF Metalls medlemmar.

S, MP och V har tillsammans presenterat ett paket med åtgärder för att återupprätta möjligheterna till ett bra arbetsmiljöarbete.

Bland huvudpunkterna finns mer resurser till Arbetsmiljöverket för tillsyns- och informationsarbete, utbildning av skyddsombud, de regionala skyddsombudens verksamhet samt forskning om arbetsmiljö.

Vi välkomnar åtgärderna och kan konstatera att ett regeringsskifte är en nödvändighet för att arbetsplatserna ska bli så säkra

som möjligt. Ingen ska behöva riskera att skadas på jobbet och alla har rätt till ett hållbart arbete.

Regionalt skyddsombud IF Metall, sektion Fagersta

Erkki Lyly

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons