Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arboga blir fulare

Annons

Arboga är en ort som bland annat präglas av den historiska stadskärnan utmed Arbogaån. Stadens karaktär med stadsliknande kvarter och gator hotas nu av det förslag till renhållningsordning som ska behandlas i kommunfullmäktige.

Jag har all förståelse för att arbetsmiljö och säkerhet måste beaktas vid hanteringen av vårt hushållsavfall. Det är för mig naturligt att en avvägning görs mellan utförarna och kunderna.

I den utredning som föregått beslutet redovisades i tekniska nämnden (hösten 2010) att konfliktpunkter förelåg på ett tiotal platser. Kostnaderna för att åtgärda dessa problemplatser var totalt cirka 1 miljon kronor.

Min uppfattning var då att detta inte kan vara en kommunal angelägenhet. Rimligare vore att kunderna som har besvärligare hämtningsförhållanden och inte kan lösa frågan får leta efter andra alternativ eller välja en högre hämtningskostnad.

I underlaget för beslutet om antagande av renhållningsordning står ”Enligt gällande lag så får inte sophämtningsfordon backa vid hämtning av sopor vilket är ett problem i Arboga stadsmiljö”.

Följden av detta resonemang blir då att alla gator måste ha vändplan eller rundkörningsmöjlighet!

Enligt min uppfattning är det ett hot mot Arboga och övriga kulturstäder, bland annat Stockholm, Strängnäs med flera. Rimligen borde en bemanning med förare och medhjälpare möjliggöra backningsrörelser under uppsikt. Likväl som det torde finnas fordon av mindre storlek och vikt som kan ta sig fram i känsliga miljöer.

I planärendet för kvarteret Rönnen har majoriteten S+V+C+ Opa röstat för ett accepterande av renhållningsförordningens regler genom att acceptera och till och med i stadsplanen anvisa område för sopuppställningsplatser i gaturummet!

Konsekvensen blir att Arboga kommuns stadskärna och bostadsområden kommer att kompletteras med sopkärl som står i gatuutrymmet!

Mitt och oppositionens förslag är att tillstyrka planen utan att sopkärl placeras i gatuområdet!

Arbogabor, upp till kamp mot förfulandet av Arbogas stadsbild!

Folkpartiet liberalerna

Arboga

Anders Cargerman

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons