Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

87-åring bollades mellan sjukhus – sex gånger

Annons
Skribentens mamma hade hjärtsvikt. Trots det skickades hon tillbaka fram och tillbaka mellan Köping och Fagersta sex gånger på sex dagar!

Vår gamla mamma som bor i Fagersta insjuknade och skickades fram och tillbaka mellan Köping och Fagersta sex gånger på sex dagar!

Hon hade hjärtsvikt och problem med andningen. Hon kommer akut till Köping som skickar tillbaka mamma till Fagersta efter två dagar och säger att hon kan få samma vård i Fagersta. Men vi får veta att på sjukhuset i Fagersta finns ingen läkare efter 16.30 på vardagar och inte alls på helgerna. Personalen får ringa jourhavande läkare i Köping som i telefon bedömer om patienten ska skickas till Köping eller inte.

Så vår 87-åriga mamma skickas fram och tillbaka mellan Fagersta och Köping, vi anhöriga protesterar och också personalen håller med oss att det inte är bra. Den fjärde resan från Köping till Fagersta blir en fredag kväll. Mamma förstår inte längre någonting av vad som pågår. På lördag morgon kl. 04.45 får vi ett samtal att mamma är på väg i ambulans till Köping! Jag ringer Köping och tror att nu äntligen blir hon kvar, men nej – hon ska tillbaka till Fagersta samma morgon! Jag vädjar och skäller om vartannat men inget hjälper.

Nu är mamma knappt kontaktbar. Varför gör de så här, frågar hon oss. Vad ska man svara? Och hur kan man skicka en svårt sjuk människa till Fagersta en fredagskväll, när man vet att det inte finns läkare på plats över helgen? Hjärtsvikt är ett allvarligt tillstånd, ändå utsätter man en gammal människa för påfrestningen med dessa transporter om och om igen! Det är under all kritik och fullständigt ovärdigt.

Om man vill spara pengar när man lägger ner akutmottagningar så undrar vi bara vad alla dessa transporter kostar? Hur många fler är det som skjutsas fram och tillbaka på samma sätt? Och nej, vi kräver inte en förklaring från ansvariga – det finns inget svar som kan berättiga att man skickar en 87-åring med hjärtsvikt fram och tillbaka i ambulans mellan två sjukhus sex gånger på sex dagar.

Det är inte sjukvård – det är sjuk vård!

Taina Karlsson

SVAR DIREKT

Som ansvarig verksamhetschef vill jag först och främst beklaga den negativa upplevelsen skribenten och hennes mor hade. Däremot kan jag på grund av sekretessen inte närmare kommentera enskilda patientfall i tidningen. Generellt gäller att vårdavdelningarna på sjukhusen i Fagersta och Sala sedan 2004 bedrivs utan läkare på plats under jourtid. Jourorganisation för dessa avdelningar ombesörjs av primärvården genom mobila familjeläkarenheten som vid behov kan undersöka patienter på plats på avdelningen i Sala eller Fagersta. För personalen i Fagersta finns numera också möjlighet att via telefon rådfråga medicinjouren vid akutmottagningen i Köping.

En grundförutsättning för att kunna vårdas på vårdavdelningen i Fagersta är att man som patient är medicinskt stabil. Det vill säga att patienten är utan behov av akuta sjukvårdsinsatser alternativt att det finns en klar behandlingsplan i händelse av akut försämring. Behandling av känd hjärtsvikt hos en äldre människa lämpar sig vanligen väl för vårdavdelningen i Fagersta.

I beskrivningen av det av det aktuella fallet verkar det emellertid som om vården inte fungerade fullt ut. För att närmare kunna granska vad som kan ha gått fel och förebygga att liknande situationer uppstår igen, uppmanar jag skribenten att lämna ett formellt klagomål till verksamheten. Det kan exempelvis göras via regionens webbplats: www.regionvastmanland.se/halsa-och-vard/synpunkter-pa-varden/

Johan Saaw, verksamhetschef

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons