Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

70 000 kronor räcker

Annons

Landstingsdirektörens lön är dubbelt så hög som den högst betalda landstingspolitikerns väl tilltagna arvode.

Hur har vi hamnat i denna situation? Tyvärr tror man att kompetensen ökar i kvadrat med lönen. Dessutom har alldeles för många yrkespolitiker glömt verkligheten, hur det är att leva på 15 000 kronor i månaden.

Föraktet för yrkespolitiker ökar och det är allvarligt för demokratin. Jag kan inte begripa hur riksdagen med gott samvete kan besluta att man får full pension efter tolv års riksdagsarbete.

Argument: Vi kan ju förlora jobbet nästa val. Men tala om för mig vilket arbete i dag som är stensäkert!

Du kan förlora jobbet snabbare än du tror och de flesta har i dag bara drygt ett års halvdålig grundtrygghet.

Nästa argument är att man måste ha en bra trygghet om man ska våga kandidera till ett förtroendeuppdrag. Förr gick man tillbaka till sitt gamla jobb när man inte blev omvald. Har vi fått ett nytt frälse?

Vi har privata direktörer som sitter i varandras styrelser och ger skyhöga löner och arvoden.

Vi har politiskt tillsatta chefer och generaldirektörer som gjort bort sig eller inte behövs längre.

Där hittas det på nya uppdrag som inte har ett dugg relevans, som att utreda kulturen på Nordkalotten för 100 000 kronor i månaden.

Sedan undrar ni varför folk är desperata när de blivit utförsäkrade och hotar tjänstemän på Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen eller till och med avslutar livet för att allt gått överstyr.

Kom ner på jorden igen! Jag tycker inte att 65-70 000 kronor i månaden är för mycket som riksdagsarvode. Man är aldrig ledig och ska alltid ställa upp på det mesta, antingen det är viktigt eller inte. Men där är det nog. Allt övrigt retar folk till max.

Till slut läste jag att SJ-chefen fick löneförhöjning till 4 miljoner kronor om året. Men ordna så att jag kom fram i tid kunde han inte. Hur gör man av med 4 miljoner om året?

Eric Thorsell

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons