Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ombudsmannen och ufo-spanaren Ingvar

 
Folk
Visa alla artiklar

När lokala företag anslutna till IF Metall ska varsla anställda kommer Ingvar Damm till undsättning. Själv jobbpendlar han 22 mil varje dag.

Annons

Han har precis kommit tillbaka från en tidig förhandling nu på morgonen. Ett företag i Fagersta har lagt in om varsel, och Industrifacket Metall finns på plats för sina medlemmar.

Det fackliga intresset väcktes i gamla hemstaden Köping, då han jobbade som elektriker på Supra.

–Det var väldigt turbulent på vår avdelning ett tag, så jag bestämde mig för att gå en fyra-timmars kurs som hette Titta i ditt avtal.

De andra elektrikerna tyckte ”nu kan ju du det här”, så Ingvar fick representera sina arbetskamrater. Bollen var i rullning och sedan 1983 har han mestadels jobbat fackligt på olika ställen som Örebro och Borlänge.

Men redan i lumpen märktes det att Ingvar hade ledaregenskaper. I stället för den normala tiden på knappt ett års tjänstgöring blev Ingvar utsedd till underofficer och deltog i 15 månaders militärtjänstgöring.

–Och så var jag patrulledare i scouterna när jag var tolv år, berättar han med en ödmjuk ton i rösten och skrattar.

Läs mer i Bbl/AT den 11 januari.