Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ökat intresse för solel i KAK

Freddy Johnsen har länge funderat på att installera solel till villan i Kungsör. Han efterlyser fler liknande evenemang för att få fler att tänka på miljön.– Det sprider sig som ringar tror jag, säger Freddy Johnsen.

På onsdagskvällen bjöds företag och privatpersoner in till Högskolecentrum i Arboga för ett seminarium om solel.

En av besökarna var Freddy Johnsen från Kungsör. Freddy har sedan länge ett brinnande miljöintresse och gör av med väldigt lite el i dagsläget.

– Nu är nästa steg att producera egen el, och jag står och trampar lite om jag ska göra det eller inte. Jag var här för att konfirmera tankarna jag har haft, och fick lite känsla av att ”Ah, jag har rätt, det är den här vägen man ska gå”, ler han.

Arrangörer av seminariet var Energikontoret i Mälardalen, Västmanlands län, samt KAK:s tre kommuner.

Per Eriksson på Västra Mälardalens myndighetsförbund tycker att intresset för solel ökat, bara det senaste året.

– I Köping finns en solkarta där man kan se sin egen fastighet, potentialen och hur mycket solceller man skulle behöva sätta upp. Efter det har vi märkt att folk hör av sig med frågor. Det är verkligen på gång, säger Per, som är Energi- och klimatrådgivare på myndighetsförbundet.

En av anledningarna, till att myndigheterna vill satsa på detta är att komma bort från kärnkraften.

– Vad kan vi ersätta kärnkraften med? Jo det är vindkraft, vattenkraft, solel eller det jag har valt att kalla för ”fulel”, alltså när man producerar el med någon form av fossilt bränsle, som brunkol, naturgas till exempel. Det vill vi helst slippa. Men ”fulel” är den störta elproduktionen i världen i dag, och den som det nyinvesteras mest i globalt sett, säger Per Eriksson och fortsätter:

– Miljömässigt är det en katastrof att producera el genom att bränna brunkol.

Besökaren Freddy Johnsen tror att de som intresserar sig för seminarier som dessa är de som redan har ett stort miljöintresse.

– Jag är lite förvånad över att inte fler var här, säger han.

Men Per Eriksson är nöjd över antalet besökare.

–  Det var runt 60 företag här och ett tjugotal privatpersoner.

Men hur ska nu kunskapen spridas så att fler engagerar sig?

– Ungdomarna är redan där! Vartefter de kommer att få mera beslutsfattande roller, har de det här redan med sig. Det är min upplevelse. Att ungdomar kan jättemycket, mer än vad äldre kan faktiskt. Hos äldre får jag oftast börja med att förklara grunderna, vad är co2-utsläpp, hur fungerar växthuseffekten? säger Per Eriksson.

Freddy Johnsen tror att fler evenemang som detta behövs för att öka intresset.

– Det sprider sig som ringar på vattnet, tror jag, säger han.