Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny klinik i Arboga strider för kvinnans rätt till hormonell balans i livet

"Ingen pratar om det, varken i samhället, familjen eller väninnor emellan. Vi måste prata om det mer för att fler ska förstå att det finns en lösning", säger Sverker Hybbinette, läkare och biokemist.

Annons

På Järntorget i Arboga har en ny klinik öppnat. Den riktar sig till främst kvinnor i klimakteriet men också till män och yngre kvinnor med obalans i hormonerna.

– Klimakteriet är något som hundra procent av alla kvinnor kommer gå igenom, därför är det viktigt att man lyfter hur kvinnor egentligen mår, säger Sverker Hybbinette.

Han menar att det är få som känner till vad hormonell obalans egentligen innebär, att den vanliga sjukvården inte behandlar tillståndet på rätt sätt. Obalansen beror på att en viktig del i kroppen saknas.

– Serotonin är en signalsubstans som gör att vi känner oss glada eller nöjda, men det faller bort när östrogenet går ned i kroppen, säger Sverker.

Sambandet mellan hormonerna i äggstockar, binjurar och sköldkörtel är viktigt för att kroppen ska må bra och allt ska fungera som det ska.

– Att du då mår dåligt är inget konstigt. Det som händer är att ditt främsta hormonpåslag försvinner vilket kan få dig att må dåligt, säger Sverker.

På kliniken lägger läkaren fram en behnadlingsplan för att patienten ska kunna följa den livet ut.

– Genom kroppsegna hormoner tillsammans med vitaminer, mineraler, kost och eventuella träningsrutiner så kan du nå en balans utan att sätta i dig preparat som inte behövs, säger han.

Vanliga besvär vid klimakteriet är trötthet, minskad sexlust, viktuppgång och håravfall som kan leda till bland annat förstörda relationer, depressioner och aggressivitet.

– Om du inte får rätt hjälp så är det som att köra en bil med tre hjul, det går liksom inte, säger Sverker.

När patienterna kommer till kliniken får de fylla i en blankett.

– Det är en del av det samtal vi inleder med så behandlingsprocessen blir helt rätt för personen. Där finns olika symtom representerade som kan kryssas i, sedan upprepas även processen vid återbesöken för att se om några symtom tillkommit eller försvunnit. Det är oerhört viktigt med kommunikationen, säger Sverker.

Kliniken Hormonelle AB har funnits sedan flera år tillbaka i Stockholm.

– Att etablera en till mottagning här i Arboga gör att verksamheten också kan spridas till närliggande orter som Köping, Kungsör, Västerås och Örebro. Och på så sätt också nå fler kvinnor, säger Sverker.

Annons