Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny influensa är på väg

Årets vinterinfluensa befaras komma till jul. Vårdcentralernas väntrum har redan börjat fyllas av människor som vill vaccinera sig.

Annons

I år handlar det mest om en variant av den gamla Hongkonginfluensan, H3N2.

De som förra året vaccinerade sig med vaccinet Pandemrix mot svininfluensa är inte skyddade i vinter. Då väntas nämligen de flesta drabbas av en variant av viruset H3N2, som inte är nära släkt med svininfluensan (H1N1).

– Vi rekommenderar därför människor i riskgrupper att vaccinera sig på nytt. Det nya vaccinet skyddar å andra sidan både mot den nu aktuella influensan och svininfluensan, berättar landstingets smittskyddsläkare Jan Smedjegård.

Med riskgrupper menar han människor över 65 år, men även yngre med exempelvis hjärtsjukdomar, lungsjukdomar, svår astma, lever- eller njursvikt, kraftig övervikt, MS, Parkinson eller som har nedsatt immunförsvar. Alla som tillhör riskgrupperna får influensavaccin gratis på sin familjeläkarmottagning.

– Årets influensa, H3N2, befaras bli elakare än de flesta andra års influensavirus, men den går inte att jämföra med förra årets svininfluensa, säger Jan Smedjegård.

Ute på vårdcentralerna är vaccinationerna i gång. På Oxbackens familjeläkarmottagning har man redan haft flera vaccinationsdagar.

– Min bedömning är att något fler låter vaccinera sig i år än under ett vanligt år, berättar Ingegerd Johansson-Molin, mottagningens chef.

Annons