Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny chockhöjning av avgifter för VA-anslutning i Köping

 
VA-bråket i Köping
Visa alla artiklar

I januari höjdes anslutningsavgifterna för vatten och avlopp med 60 procent. Nu vill Köpings kommun göra ytterligare en höjning i samma storlek. Taxan för framdragning av VA-ledningar kommer nu bli mer än tre gånger så dyr jämfört med för ett år sedan.

Inför kommande planerade utbyggnader av vatten och avlopp, i huvudsak utanför Köpings tätort, höjdes anläggningstaxan i februari i år med knappt 60 procent.

Den hade då inte höjts sedan 2005 och innebar stora subventioner från kommunens sida. I Köping finns det policybeslut om att inte täcka kostnaderna med skattepengar.

– Om man tittar på kostnadstäckningen så har den legat nere på 63 procent. Det är en kraftig höjning, ingen tvekan om det. Men det är för att det ska bli så rättvist som möjligt, säger kommunstyrelsens ordförande Elizabeth Salomonsson (s).

Nu planeras del två av höjningen där kostnaderna för anslutningar och dragning av vatten och avlopp helt ska täckas av avgifterna. Annars kommer de istället behöva täckas av höjda förbrukningsavgifter. Det skulle skapa en orättvisa mellan generationerna då befintliga fastigheter som redan betalt sin anläggningsavgift skulle behöva medfinansiera kommande anslutningar, skriver Tekniska kontoret i sitt förslag som kommunstyrelsens arbetsutskott gav bifall igår.

– Vi kunde inte ta ut allt från 1 februari då det finns en dom som säger att vi inte får höja med ett så kraftigt steg, säger Elin Granberg, VA-chef i Köping.

Avgiftsnivåerna har räknats fram med utgång från en WSP-rapport från 2011.

Det är tre fasta avgifter som höjs: framdragning till förbindelsepunkter, upprättande av förbindelsepunkt och anslutning per bostad. Till detta kommer ett motsvarande höjt pris per kvadratmeter tomtyta. Fastigheter som inte räknas som bostadsfastigheter får en ännu kraftigare höjning för tomtytan.

Den högsta delhöjningen rör framdragningen av ledningar som nu kommer kosta mer än tre gånger så mycket som för ett år sedan enligt förslaget. Totalt blir det en höjning av avgifterna för en normal bostadsfastighet med 171 procent.

Med denna höjning kommer Köping ha de klart högsta anslutningstaxorna i länet. Därmed passeras både Arboga, som var högst tidigare, och sedan februari även Kungsör där kostnaden idag är under hälften av det Köping planerar för.

– Många kommuner brottas med de här frågorna. Sett till hela Sverige är det inte så höga avgifter, säger Elin Granberg.

Elizabeth Salomonsson tror inte att det kommer att påverka nybyggandet i Köping. De gamla avgifterna har heller inte alltid gällt tidigare.

– Vi tog särtaxa till Sundänge eftersom det var betydligt dyrare än de normala anläggningsavgifterna, säger hon.

Nu ska ingen särtaxa tillämpas. Enligt Tekniska kontoret sticker inget planerat framtida område ut kostnadsmässigt som motiverar det. Enligt ursprungsförslaget för ett år sedan kan det ibland röra sig om över 100 procent kostnadstäckning efter steg 2.

Dessutom gäller avgifterna både nyexploatering och omvandlingsområden. Sommarstugeområden som är på väg att omvandlas till permanentboende kommer tvångsanslutas - nu med en sexsiffrig merkostnad.

– De får en stor förmån genom anslutning till det kommunala vatten- och avloppsnätet som de inte haft tidigare, samt att det är bra för miljön. Vi måste tänka framtid, säger Elizabeth Salomonsson.

Anläggningstaxan i Köpings kommun