Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny chans för Kung Karlsgården

Företaget Carewell Group AB har köpt det före detta HVB-hemmet i Torpa som stått tomt sedan det försattes i konkurs för drygt ett år sedan.

Carewell Group AB är ett nystartat företag som erbjuder gruppboenden inom ramen för HVB (hem för vård eller boende) och LSS (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade).

Enligt delägaren i företaget, Daniel Tocca, är det i dagsläget oklart vad det kommer bedrivas för verksamhet på Kung Karls-

gården.

– Vi tittar egentligen ganska brett. Vi har utforskat en rad möjligheter. Men vi vill inte att boendet ska fortsätta stå tomt. Men vår ambition är att det ska bli ett HVB-hem på sikt, säger Daniel Tocca.

Men det kommer bli ett HVB-hem?

– Det är ju vår generella inriktning. Dessutom har det tidigare varit ett HVB-hem där. Så tanken är att starta upp en sådan verksamhet igen, säger Daniel Tocca.

Kung Karlsgården är det första boendet som företaget förvärvar. Att det tidigare boendet gick i konkurs är inget som oroar Daniel

Tocca.

– Vi påverkas inte alls av det. Det finns ett stort behov av HVB-verksamhet i hela Sverige, säger han.

HVB-hem som drivs av en privat vårdgivare måste ha tillstånd av Inspektionen för vård och omsorg (IVO) för att bedriva verksamheten. Handläggningstiden för att få starta upp en HVB-verksamhet är för närvarande cirka fyra till fem månader.

Just nu pågår renoveringsarbete på Kung Karlsgården.

Vad är det för typ av

renovering?

– Vi har sett över det mesta. Vi har gjort allmänna renoveringar, säger Daniel.

Börje Lundberg bor i Torpa sedan två år tillbaka. Han tyckte det var tråkigt när Kung Karlsgården gick i konkurs.

Nu är han positiv till att det startas upp en liknande verksamhet igen.

– Det är klart att många har undrat vad det ska bli där. Eftersom det har stått tomt så länge. Många har trott att det skulle bli ett flyktingboende, säger han.

Daniel Tocca:

– Jag vet att det förekommit rykten om ett flyktingboende. Så fort vi har ett beslut om en verksamhet kommer vi att informera de boende, säger han.