Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu är flera byggen på gång

 
Byggnation vid Åbrinken i Arboga
Visa alla artiklar

Tomma lägenheter har bytts till en situation med bostadsbrist även i Arboga. Efter flera års stiltje ser det nu ut som om det kommer att byggas hyresrätter igen.

Nu lossnar det på bostadsmarknaden i Arboga. Tre större byggprojekt kan komma i gång inom en inte alltför avlägsen framtid.

Det ena projektet är första etappen av Åbrinken, det detaljplanerade området invid böjen i Arbogaån i Arbogas västra delar.

– Jag hoppas att det skall komma någon sorts beslut i nästa vecka, avslöjar tekniska förvaltningens chef Bo Antonsson.

Efter överklagade strandskyddsärenden och andra käppar i hjulen har exploateringen av Åbrinken dragit ut på tiden och kommunen har inte lyckats komma överens med någon byggherre under de snart två år som gått sedan detaljplanen vann laga kraft.

Om kommunens tekniske chef får rätt, kan det finnas intresserade byggherrar nu.

– Det kan rent av bli en konkurrenssituation, säger Antonsson.

Exakt hur många bostäder det kan bli fråga om vid Åbrinken är inte klart. Planen är flexibel och det är möjligt att bygga friliggande småhus, kedjehus, radhus och/eller flerbostadshus, men även parhus tillåts. Någonstans mellan 50 och upp mot 65 bostäder har nämnts.

Byggprojekt nummer två som kan komma till stånd är fastighetsbolaget Sturestadens planer på lägenheter – men inte vid Gropgården i hörnet av Nygatan och Hökenbergs gränd, där man stött på hinder i form av fornlämningar.

I stället siktar det delvis kommunalägda Sturestaden nu på kvarteret Porsen längre norrut (vid Ljungdahlsvägen), där kommunen tidigare diskuterat serviceboende för äldre, men där man alltså nu vill bygga flerbostadshus.

– Det är riktigt att vi kommer att bygga på Porsen och även i ett senare skede på de resterande tomterna vid Spirean, säger vd Robert Wibom och berättar att man gått ut med förfrågan till tänkbara totalentreprenörer.

– Exakt hur området utformas, hur höga hus det blir och liknande, lämnar vi till entreprenören att föreslå, säger Sturestadens vd, som gissar att spaden sätts i marken vid kvarteret Porsen någon gång efter årsskiftet 2016–2017.

Ett tredje aktuellt bostadsbygge är de radhus som nu planeras i kvarteret Rönnen E på Prästgärdet.

Bygger där gör Arbogaföretaget Cob:s tele elservice. Bolagets vd Börje Johansson berättar att det blir fyra radhus med hyresrätt och att om bygglovshanteringen går som den ska, så ska lägenheterna stå klara sommaren 2016.

Företaget äger redan fastigheter i Arboga och har så många intresserade på kö att Börje Johansson känner sig ”helt trygg” i att det inte ska bli några problem att få hyresgäster.

Anders Brage 0221-365 66 [email protected]