Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allergiförbundet kritiskt mot Tårtgeneralen: "Nedvärderande"

Artikel 70 av 83
Tårtgeneralen
Visa alla artiklar

Astma- och Allergiförbundet kritiserar Filip och Fredriks film "Tårtgeneralen" som nyligen hade biopremiär. Kritiken: Den förlöjligar personer med allergisjukdomar.

Annons
Ur Tårtgeneralen, där Mikael Persbrandt spelar Hasse P. Astma- och allergiförbundet reagerade starkt på en scen där Hasse P skojar bort en kvinnas doftöverkänslighet. Foto: SF Studios

I ett pressmeddelande kritiserar Astma- och Allergiförbundet filmen "Tårtgeneralen", Filip och Fredriks film som redan har bliv it en succé.

I en scen där huvudkaraktären Hasse P kommer in på ett fik framgår det att en kvinna i lokalen är doftöverkänslig. Hon säger att det luktar väldigt mycket, ända bort till hennes bord. Hasse P svarar då att det är det som är meningen.

Detta, menar förbundet, förminskar en för vissa allvarlig funktionsnedsättning.

– Det vi reagerar på är den förminskande och nedvärderande bilden av personer med astma, allergi och överkänslighet. Det är sjukdomar vi talar om och i vissa fall funktionsnedsättningar. Skulle det skojas om personer med epilepsi, diabetes eller hjärtsjukdom? Nej, knappast, säger Astma- och Allergiförbundets ordförande Maritha Sedvallson i pressutskicket.

Hon menar att det kan liknas vid en uppmaning till kränkande behandling och mobbning.

– Ju fler scener av denna sort vi ser i media desto mer okej kommer det vara att ha detta beteende i skolan, på arbetet eller på festen, säger hon.

Fredrik Wikingsson, som är en av regissörerna, hävdar att den aktuella scenen inte på något vis är till för att förminska allergiker. Det är tänkt som ett skämt och han tycker att man måste få skoja utan att få dessa anklagelser:

– Jag förstår att det är ett helvete för människor med allergi. Men att karaktären Hasse P luktar mycket parfym och tycker att poängen är att lukta mycket, det är ju inte ett sätt för oss att trivialisera folk med doftallergi, säger han till Aftonbladet.

Astma- och allergiförbundet har också varit kritiskt till julkalendern, med anledning av hur den porträtterade Max med astma, och barnfilmen Pelle Kanin.

Alla artiklar i
Tårtgeneralen
Annons