Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

The Moniker och Vargafick en andra chans

The Moniker och Sara Varga firade seger, men det blev en dyster schlagerfest i Sundsvall. SVT:s röstning havererade och den prestigefyllda satsningen på Love Generation floppade.

Annons
Smått oväntat blev det The Moniker och Sara Varga som gick vidare till Globenfinalen från Andra Chansen.

Melodifestivalens uppsamlingsheat Andra chansen avgjordes under stor dramatik. På mer än en nivå. Efter sex spännande dueller kvalificerade sig Daniel "The Moniker" Karlsson och Sara Varga till finalen i Globen den 12 mars. Men lördagskvällens stora drama utspelade sig bakom kulisserna. Direkt efter sändningen konstaterade Melodifestivalens projektledare Thomas Hall att han skulle få sina "fiskar varma".

Fel låt fick rösten. Under snabbrepriserna av de tre första duellerna blandades bidragens telefonnummer samman, vilket innebar att en röst på låt nummer ett räknades som en röst på låt nummer två och vice versa. Felet påverkade 16 sekunder av röstningen vid varje duell, men bara det dyrare av de två nummer som används för varje bidrag.

- Det här är väldigt tråkigt, men vi är säkra på att det inte har påverkat vem som vann. Det är rätt låtar som gått vidare, sade Thomas Hall till TT Spektra efter tävlingen.

Helt säkra på hur rösterna verkligen fördelats kan SVT dock inte vara eftersom de inte vet exakt hur många röster som hamnat fel.

Incidenten är det andra allvarliga felet under årets Melodifestival. Under den första deltävlingen i Luleå ropade programledarna upp fel vinnare efter en tabbe i SVT:s kontrollrum.

Flopp för RedOne. Medan The Moniker och Sara Varga kan börja förbereda sig för finalen åkte sex bidrag ut ur Melodifestivalen för gott. Bland dem fanns "Dance alone", skriven av Nadir "RedOne" Khayat och framförd av Love Generation. Schlagergeneralen Christer Björkman var mäkta stolt när han presenterade bidraget tidigare i vintras. För första gången hade en internationell stjärna skrivit material till den svenska Melodifestivalen och nu skulle Sverige till schlager-EM med en modern poplåt.

Love Generation var favoriter inför deltävlingen i Malmö, men lyckades inte ta sig direkt till Globen utan hamnade i Andra chansen. Där fick de stryk av The Monikers tralliga retropop och Sara Vargas känsloladdade visa "Spring för livet".

Ryssland mobiliserar. Medan Andra chansen avgjordes i Sundsvall hände det saker på andra sidan Östersjön. Under lördagskvällen meddelade Ryssland att de ställer upp schlager-EM med en låt skriven av, just det - RedOne.

- Det var väl kul för RedOne att han kom till Eurovision i alla fall. Det är svenska folket som väljer och de ville inte skicka Love Generation, sade Christer Björkman på efterfesten i Sundsvall.

Som tävlingsproducent har han det yttersta ansvaret för att hitta låtar och artister till Melodifestivalen. Efter Love Generations misslyckande tror han att det kan bli svårare att locka de riktigt stora låtskrivarna till tävlingen.

- Ja, jag kommer att få jobba hårdare för att få med dem, säger Christer Björkman.

En lycklig Sara Varga på efterfesten.

Mer läsning

Annons