Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Storfavoriten vann

Grattis Eric Saade! Populärast i Melodifestivalen 2011.

Annons

Det blev ingen skräll. Storfavoriten höll. Folket och den internationella juryn var överrens och det var väl för väl. Nu slipper vi kanske överdrivna rubriker om krav på Björkmans avgång. Ingen kan säga att fel låt vann. Manspojken krossade verkligen allt motstånd med råge. Även om han låg jämsides med Danny efter juryröstningen så gasade folket i med 23,7 procent av sina röster. Det är ett stort gap ner till Danny (14,9%) och trean The Moniker (14,7%).

Det var med lättnad i hjärtat jag lämnade parkettplatsen i Globen efter lördagens sändning. Folket valde tillslut popmusiken när det väl gällde. Tack. Nu slipper jag svettas över The Moniker. Nu ska jag aldrig mer nämna hans namn. Och jag slipper för en gångs skull gnälla på svenskarnas smak. Hade Danny vunnit hade jag absolut inte heller klagat. Båda låtarna är hits. Bra jobbat!

Och Bengtzings raketschlager var det plötsligt ingen som röstade på. Nej, den hade ju inte i finalen att göra. Kunde inte Love Generation fått hennes plats från början då? Orättvist. Samma sak med Varga. Hon försvann i mängden. Hennes plats från Andra Chansen borde ju ha gått till Loreen istället.

Den största överraskningen vad gäller den internationella juryn är att Sanna Nielsen och The Playtones gick hem hos dem. Det hade jag inte alls räknat med. Visst, Sanna är en superstar och höjer låten flera snäpp med sin närvaro men en mossig låt är fortfarande en mossig låt. Och ursäkta men den nya klänningen?! Är tacksam att silverboleron togs bort men hallå, en konståkningsklänning som plattar till brösten till en moderlig barm var inte vad vi efterlyste för Sanna. Visa pattarna! Detta säger jag i bästa möjliga välvilja. På efterfesten kom Nielsen inglidande i värsta snygga glitterblåsan. Den borde hon tävlat i. Fimpa stylisten pronto.

Min personliga favorit Swingfly fick höga poäng från Norge, San Marino och England men inte så mycket mer. Tråkigt. Trodde att juryn skulle gilla den. Grymt nöjd att tittarna i alla fall hade Swingan på en fjärdeplats. Trots det så höll sig romantiken mellan mina favoriter och plats nummer fem även i finalen i slutändan. Varenda vecka verkligen. Kan inte annat än skratta åt det.

Vad ska man säga om Eric Saades chanser i Eurovision då? Att gå igenom semifinalen kommer inte att vara några som helst problem. Det är ett svagt år internationellt och hela Europas fjortisskara kommer att slänga sig skrikande på telefonerna när Saade ler in i kameran. Låten sätter sig på en lyssning och dansnumret är otroligt välgjort och snyggt. Det ska absolut räcka för att få en placering bland de tio bästa. Så bra har det inte gått för Sverige sen Carola var med 2006.

Glasskrossen kommer förmodligen att få stanna hemma enligt Christer Björkman. Det finns bland annat ingen tid att städa undan glassplittret mellan bidragen men om vi ska ha en gimmick så kanske det vore en bra idé att ta tillbaka duschscenen från Manboy istället. Den grejen är gammal för oss men ingen i Europa vet ju om det.

Jag har fullt förtroende för Saade och Kempe i Eurovision Song Contest. Heja Sverige!

Roligaste iakttagelsen i Globen i lördags: Familjen Reinfeldt satt två rader bakom mig och sjöng med för fullt i Nicke Borgs bidrag. Under ”Popular” stod Filippa upp och diggade. Fredrik satt ner och rörde inte en min. Man kan inte vinna alla val.

Stort tack för att ni har hängt med under hela den här schlagerturnén!

Nina Andrén.

Mer läsning

Annons