Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nina tror på Tyskland

Bbl/AT:s schlagerexpter Nina Andrén tror på Tyskland som vinnare av Eurovisionschlagerfinalen.

Annons

Det var en sorgens dag i torsdags. En historisk schlagerhändelse för Sverige. I dess mest negativa mening. Vi visste att det kunde hända men var ändå inte förberedda på tomheten som kom efteråt. En schlagerfinal utan Sverige känns som julafton utan skinka och gröt på bordet. Man överlever men vet att det är nånting som fattas. En tradition som bryts.

Hur fan pallade finnarna det här år efter år? Det är inget roligt att sitta kvar på bänken när alla andra får vara med och leka.

Men nu har vi haft en hel dag på oss att komma över den första chocken och besvikelsen. Det är lika bra att sluta älta och ta Europas sågning med ro. Det finns inte så mycket annat vi kan göra. Eurovision Song Contest är faktiskt inte mer än ett underhållningsprogram. Det gäller inte liv och död. Bara att acceptera att Sverige inte räknas bland stormakterna längre. Vi måste kämpa hårdare än säg Ryssland, Ukraina och Turkiet.

Det kommer att bli spännande att se vad som händer med Melodifestivalen nästa år. Hur de ska röra om i grytan. Urvalsjuryn måste bytas ut men det förutsätter också att folk skriver och skickar in bra låtar som är paneuropeiska. Både Reykjavik och Baku ska fatta att rösta på oss.

Men nu lämnar vi det här och blickar framåt. Vi skulle ju ändå inte ha fått rösta på Sverige i kväll.

Det finns ingen given vinnare i år vilket kommer att göra röstningen betydligt mer spännande än i fjol då Rybak tog täten från början. Det kommer att handla om sex-sju länder där jag hoppas och tror att Tyskland drar längsta strået i slutändan. Det skulle vara bra för hela tävlingen. Dels att ett av ”Big Four”-länderna vinner, dels för att ”Satellite” är en poppig och glad sak som redan är en stor hit på hemmaplan. Sångerskan Lena skulle dessutom axla vinnarmanteln väl har hon bevisat på presskonferenserna här. Rolig tjej som tar uppståndelsen med ro.

Det har snackats mycket om Azerbajdzjan också och ja de kommer definitivt att vara med i striden men personligen skulle jag tycka att det vore trist om vinsten går dit. Det känns fel att bara köpa en låt från Idol-Bagge och sedan kalla bidraget för sitt eget när ingen i teamet förutom sångerskan Safura har koppling till landet. Låten är bra men sångerskan har ingen glöd eller personlighet på scenen alls. Däremot har de spenderat enorma summor på promotion i stora delar av Europa för att vinna.

Min stora favorit ikväll är Israels hjärtskärande känsloballad som det börjats snacka om ordentligt nu men jag tror ändå att den är för svår för att nå ända fram. Franska Patricia Kaas kom bara nia förra året med en liknande historia, men bevisa gärna att jag har fel. Byter gärna plats på Israel och Belgien – enda låten från första semifinalen som har chans på segervittring ikväll.

Sedan ska man aldrig räkna bort Ryssland, Turkiet och Armenien som har för vana att alltid hamna i toppen vad de än skickar.

Mitt mardrömsscenario vore en dansk vinst. Ni vet redan vad jag tycker om gammelschlager och jag kan fortfarande inte förlåta att det låg en dansk flagga istället för en svensk i sista kuvertet i torsdags. De sjunger sist ut efter två ballader och trots bristen på personkemi sätter sig refrängen och blir farlig. Alldeles för farlig för min smak.

Nä, heja Tyskland. Jag vill åka till Berlin nästa år!

Mer läsning

Annons