Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Medeltida stensalöppnar för utställning

Gamla museets stensal från 1400-talet blir utställningslokal under Medeltidsdagarna. Agneta Oledal och Gitt Grännsjö-Carlsson visar fantasifulla kronor inspirerade av medeltiden.

Annons
Konstnärerna Agneta Oledal och Gitt Grännsjö-Carlsson ställer ut kronor i museets gamla stensal. Utställningen har öppet 14.00-17.00, onsdag-söndag.

I gamla museets stensal hänger kronor av arbetshandskar, paljetter och pinnar, där finns taggiga kronor och mjuka kronor. Gitt Grännsjö-Carlsson och Agneta Oledals utställning signalerar att man inte behöver vara kung för att bli krönt.

– I början var vi på museum och fick medeltida inspiration, bland annat av madonnor. Men så spånade jag mer och mer och kom på att jag ju har en himla massa material som ligger – jag ville inte avbilda utan göra dem på mitt eget sätt. Till slut släppte jag loss fantasin och nu bara växer det fram. Det är ett väldigt lustfyllt arbete, säger Gitt Grännsjö-Carlsson.

Medan Gitt har knåpat har Agneta Oledal hållit i kameran. Genom att låta kronorna hitta en bärare – vanligtvis vänner eller familjemedlemmar, och fotografera dem med krona på huvudet – visas konstverken i sin kontext.

Utställningen öppnar i dag och pågår Medeltidsdagarna ut. Museiintendent Eva Lutteman, hoppas att Arbogaborna ska passa på att se de fantasifulla kronorna. Dels för det skickliga konstnärskapets skull, dels för möjligheten att uppleva gamla museets stensal från 1400-talet och valven som öppnar tillfälligt.

Läs mer om utställningen i onsdagens tidning.

Mer läsning

Annons