Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Finalen är en öppen historia- men sist blir vi inte!"

Där satt den! Glaset exploderade. Manspojken dansade. Han log sitt bredaste leende. Eric sjöng att han skulle bli populär. Det blev han. Men pärsen innan vi visste det höll på att fullständigt ta kål på mig och mina kollegor i presscentret.

Annons
Bbl/AT:s expert tippar att Sveriges hopp Eric Saade har chans på åtminstone topp fem...

När Eric Saade tagit i för kung och fosterland inför hela Europa, andades jag ut en smula. Det skulle inte kunna misslyckas. Ett så snyggt nummer med en ung kille som sjunger och dansar till en låt som man kan nynna med i på direkten måste ju folk vilja rösta på. Så helt bakom flötet kan väl inte vi svenskar vara. Hoppets låga tändes.

När det var dags för att sprätta kuvert, kände jag mig lugn. Sen såg vi flagga efter flagga och ingen av dem innehöll något blågult. När tre länder återstod började jag att må illa. Inte i år igen liksom. Ett enda sketet kuvert kvar. Svenska pressen hade redan börjat sörja och fila på domedagsrubriker. Jag dog av nervkollaps.

Då äntligen hördes SWEDEN och både arenan och presscentret exploderade i pur glädje och en stor portion lättnad. Och allt var tydligen Svante Stockselius efterträdares fel. Storbossen är från Norge. Han la Sverige sist med flit för att trissa upp spänningen. Jäkla norrbaggar, gör aldrig om det igen! Någonsin.

Men nu är Sverige med i gemet på riktigt och under torsdagskvällen var Eric Saade ett så kallat trending topic på Twitter över hela världen. Spännande tider. Det behöver ju inte betyda att alla som skriver om manspojken faktiskt röstar på honom. Men sist blir vi inte. Det kan jag garantera.

Vi startar som nummer sju mitt i ett vinnarsjok av förhandstippade poplåtar. Ungern, Irland, Sverige, Estland. Pang, pang, pang. Frågan är om låtarna tar ut varandra när de radas upp på rad sådär eller om tittarna lyssnar lite extra där hemma när de får favoriterna serverade en efter en.

Det hade gynnat oss betydligt bättre att gå ut sent i startfältet, det är inget att hymla om, men så länge Saade kommer ihåg att le som han aldrig lett förr så ska vi ändå kunna vara med och slåss om en plats bland de tio bästa. Kanske till och med topp fem. Tankar högre än så vågar jag inte ens snudda vid.

Det roligaste med årets tävling är att det inte finns en klar favorit bland låtarna. Det är 8-9 bidrag det snackas om men ingen vågar sticka ut hakan och tippa en solklar vinnare. Att juryn är med och kastar omkull allting gör inte saken lättare.

Sverige kan mycket väl vara den som drar det längsta strået till sist men ingen vill jinxa chanserna genom att säga det.

Island gick tydligen bra hem hos jurygrupperna i sin semi ryktas det om men det känns inte som att 2011 är ett balladens år.

Frankrike har varit med i snacket i månader men operagossens rep har lämnat mycket att önska. Han känns inte alls lika given längre.

Tyskland som skickar samma artist som vann ifjol har kvällens bästa låt och snyggaste scenshow. Lena kommer att hamna högt men är låten för introvert för att ta Europa med storm?

Kvar har vi då duettparet från Azerbajdzjan med den svenska radiolåten som ger ett stilfult intryck på scenen och som brukar gynnas av diasporaröstning - och de två tvillingstudsbollarna från Irland. De har en enormt catchy låt som lär bli barnens favorit samtidigt som den triggar igång någonting hos alla oss som gillar ren och skär popmusik.

Om jag tvingas tippa en vinnare här och nu så säger jag de irländska fyrverkeripjäserna men det blir ett öppet slagfält ikväll. Små marginaler avgör.

Nu krossar vi tummarna för Saade!

Nina Andrén, Bbl/AT:s melodifestivalskrönikör, med rötterna i Köping.

Mer läsning

Annons