Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Bergendahl kom på elfte plats,det är ingen katastrof"

Här kommer sista rapporten för den här gången från Bbl/AT:s schlagerexpert, Nina Andrén. Hon summerar sina tankar efter årets schlagerfina i Oslo.

Annons

Det var en sorgens dag i torsdags. En historisk schlagerchock för Sverige. Vi visste att det kunde hända men var ändå inte förberedda på tomheten som kom efteråt. En final utan Sverige känns som julafton utan skinka och gröt på bordet. Man överlever men vet att det är nånting som fattas. En tradition som bryts.

Hur pallade finnarna det här år efter år? Det är inget roligt att sitta kvar på bänken när alla andra får vara med och leka.

Men när den omedelbara besvikelsen lagt sig var det lika bra att sluta älta och ta Europas sågning med ro. Det finns inte så mycket annat att göra. Bara att acceptera att Sverige inte räknas bland stormakterna längre. Vi måste kämpa hårdare än säg Ryssland, Ukraina och Turkiet.

Nu när resultatet från semifinalen släppts vet vi att Anna Bergendahl kom på elfte plats. Det är ingen katastrof. Hade vi låtit bli att rösta på sömniga Cypern så att de precis gick om oss hade vi tävlat i lördags. Å andra sidan är det kanske lika bra att åka ut direkt än att få ytterligare en bottenplacering på listan?

Det kommer att bli spännande att se vad som händer med Melodifestivalen nästa år. Hur de ska röra om i grytan. Urvalsjuryn måste bytas ut men det förutsätter också att folk skriver och skickar in bra låtar som är paneuropeiska. Både Reykjavik och Tbilisi ska fatta att rösta på oss. Eller så kommer vi stå där med 32 låtar skrivna av Thomas G:son…

Jag har fortfarande svårt för att glädjas åt Danmarks fjärdeplats. Aftonbladets krönikör Markus Larsson och jag tittade på varandra med skräck i blick när ”In a moment like this” fick tolva efter tolva i början av omröstningen. Jag var nära att säga god natt och gå hem. Tänk så mycket ett bra startnummer kan hjälpa till på traven.

Och missödet med killen som sprang upp på scenen under Spaniens cirkusakt var antagligen det bästa som kunde hända dem. Lovar att de plockade hem röster på att de fick sjunga två gånger. Vilken härlig skandal förresten! Total kaos och en riktig snackis. Det ska bara inte få hända i direktsändning av en sådan stor apparat som Eurovision. NRK har slappat med säkerheten hela veckan och det hade kunnat sluta betydligt värre. Undrar vad som hände med killen efteråt? Tur för honom att tävlingen inte gick i typ Baku…

Att Tyskland gick och vann var det bästa som kunde hända. Inte bara för att jag tippade rätt, utan för hela tävlingens framtid. Låten har alla förutsättningar att bli en rejäl sommarplåga i samtliga länder och ”Satellite” är redan en dunderhit på hemmaplan. I söndagskväll låg Lena etta på iTunes nedladdningslista i Sverige, Finland, Norge och Grekland. Minsann.

Skönt att det var en glad poplåt som folket (och juryn) föll för i år så att trenden nästa år kan vara popbaserad istället för fioler hit och dit. Jag är minst sagt gruvligt trött på ”Fairytale”.

Att det var just Tyskland också, tillhörande ”the big Four” som alltid har direktbiljett till finalen, känns bra. De bevisade framförallt för Storbritannien att det ÄR möjligt att vinna om man bara satsar för en gångs skull. England kom som bekant sist och kan inte skylla på politik längre. Vi röstar inte på er av politiska själ eller av avundsjuka för att ni slipper kvala utan för att ni skickar skitlåtar. Enkel logik som BBC måste börja lyssna på nu.

Nu ska jag landa här hemma efter en fantastiskt rolig, stressig och sömnlös ESC-vecka och återgå till härliga rutiner. Som jag har saknat rutiner! Men hjärnan har redan börjat planera hotell i Deutschland om ett år…

Danke schön för i år! Sha-la-lie, sha-la-la!

Mer läsning

Annons