Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nationaldagen inleddes på Richard Dybecks födelseplats: ”Så vackert här”

Svenska nationaldagens firande kom igång redan på morgonen i Odensvi och på Dybecksgården. Örjan Andersson som var med och startade upp firandet på platsen tycker att det är en självklarhet att fira nationaldagen på Richard Dybecks födelseplats. ”Det hade väl varit en dödssynd att inte fira nationaldagen här i Dybecksgården”, säger han skämtsamt.

Anmäl text- och faktafel

I stekande sol redan på morgonen hade mycket folk tagit sig till Dybecksgården i Odensvi. Det årliga Nationaldagsfirandet på födelseplatsen för författaren av nationalsången hade uppträdanden genom bland annat Köpings Dragspelsklubb, Folkdansgillet och Kulturskolan.

Till det serverades frukost och annat gott.

– Vi tycker att man börjar här där nationalsången kommer ifrån, säger Odensvi hembygdsförenings ordförande Birgitta Elmin.

Före detta ordförande i hembygdsföreningen och en av nyckelpersonerna till att ett firande kom till på Dybecksgården är Örjan Andersson, 90. Han var såklart på plats och njöt i solen.

– Nationaldagsfirandet var jag med att starta upp tillsammans med Annelie Hedvall (turismansvarig på Köpings kommun). Första gången som nationaldagen var en röd dag så passade det bra att vara här på Dybecks födelseort, berättar han.

Första gången nationaldagsfirandet ägde rum på Dybecksgården förväntade man sig inte så mycket folk. Skaran har växt men redan då kom en hel del.

– Då firade vi där borta vid stenen. Men sedan blev det så mycket folk så då fick vi flytta hit. Sedan har vi hållit på i alla år, vi är många som hjälps åt och ställer upp.

Finns det något bättre ställe att inleda nationaldagen på?

– Nej det tycker jag absolut inte, det hade väl varit en dödssynd att inte fira nationaldagen här i Dybecksgården tycker jag.

Örjan Andersson är väldigt nöjd med hur firandet har hållit i sig i många år och att det är så många involverade.

– Man har förstått värdet i det hela. Det handlar om när vi arrangerar en så stor fest att det kommer folk. Att folket ställer upp och det är så vackert här. Man kan slå sig ned i gräset, man kan fika och till och med äta frukost på nationaldagen, säger han.

Hur ska du njuta av firandet nu?

– Genom att vara deltagare i festligheterna, nu blir det frukost och så småningom blir det sång och tal, säger Örjan Andersson.