Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Molander: När Kina visar sitt rätta ansikte ska också Sverige visa sitt – Stå upp för demokrati och yttrandefrihet Ann Linde

Fredagskvällens politiska dramatik framstår som absurd: den svenska kulturministern ska dela ut ett pris till en svensk förläggare, då hon utsätts för hot av ett främmande lands ambassadör.

Men Kinas märkliga utspel mot Amanda Lind (MP) inför utdelningen av priset till Gui Minhai är inte bara absurt, det är ett skrämmande exempel på kommunistpartiets allt större maktambitioner och självförtroende. Det är inte bara de egna medborgarna som ska kräla för regimen.

Förtrycket i Folkrepubliken Kina har under diktatorn Xi Jinping blivit allt hårdare. Övervakningen har ökat, tillslagen mot oppositionella allt fler och hundratusentals personer från minoritetsbefolkningen uigurer har fängslats i koncentrationsläger där de genom tvång ska bli ”mer kinesiska”.

Som ett led i det hårdnade förtrycket blev den svenske förläggaren Gui Minhai gripen av kinesisk säkerhetstjänst i sitt semesterhus i Thailand år 2015, för att några månader senare dyka upp i kinesisk tv och ”erkänna” mer än tio år gamla påstådda brott. Efter att ha avtjänat ett två år långt fängelsestraff släpptes han, men greps strax igen. Den här gången anklagad för att ha läckt statshemligheter. Sedan dess har han suttit fängslad och förvägrats rätt att träffa svensk ambassadpersonal. Som av en händelse var böckerna som Gui Minhai gav ut på sitt Hongkong-baserade förlag kritiska mot den kinesiska regeringen.

Parallellt med det hårdnande klimatet på hemmaplan har Kina skruvat upp tonläget rejält i sin utrikespolitik, något som märks också här i Sverige. Landets ambassadör i Stockholm, Gui Congyou, har under sina två år här varit uppkallad till svenska UD ett otal gånger efter att ha hotat både svenska journalister, institutioner och företag som varit kritiska till Kina.

Men trots att Kina inte drar sig för att kritisera och lägga sig i svensk politik, har svenska UD hållit en låg profil under höstens eskalerande protester i Hongkong. Kina är en viktig handelspartner och man vill inte förstöra svenska företags exportmöjligheter.

Den pragmatiska hållningen är kännetecknande för de flesta länder som vill handla med Kina, men inte desto mindre problematisk.

I helgen kom rapporter om att kinesisk militär för första gången sedan protesterna startade har rört sig på gatorna i Hongkong, och på måndagsmorgonen lokal tid försökte polis med tårgas att storma ett universitet i staden där demonstranter barrikaderat sig.

Kulturminister Amanda Lind gjorde det enda rätta och delade ut Tucholskypriset till Gui Minhai, trots Kinas hot. Nu är det dags för utrikesminister Ann Linde (S) att ta tydlig ställning mot våldet i Hongkong.

LÄS MER: Fler ledare av Matilda Molander

Anmäl text- och faktafel