Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hans Eklunds insatser har betytt mycket

När Arboga kommun i mitten av 1990-talet stod inför stora förändringar inom näringslivet anställdes Hans Eklund som vår första näringslivssekreterare.

Annons

Den goda kännedomen om försvarsindustrin gjorde honom speciellt lämpad att förstå och påverka de förändringar som kunde ske inom bland annat underhållet av flygmotorer.

Vi hade redan tidigare lärt känna Hans förmåga att entusiasmera och leda andra från den tid då han var projektledare inför det stora arrangemanget av orienteringstävlingen O-ringen i Arboga 1991.

Under 1996 arbetade vi intensivt med att försöka få en dialog med Volvo Aero om den strukturutredning av flygmotorunderhållet som vi visste pågick inom företaget. Något som vi tyvärr misslyckades med.

Under den tid vi arbetade i ovisshet om vad som skulle ske, var Hans, med sitt öppna och frimodiga sätt, en tillgång i kontakten med statliga myndigheter. Likaså vid det studiebesök i England där vi försökte lära oss hur andra hade arbetat med förändringar inom försvarsindustrin.

Den ”Development Agency” som vi fick kunskap om i Gloucestershire var förebilden för det utvecklingscentrum i Arboga som blev vårt verktyg i försöken att skapa en ny näringslivsstruktur efter Volvo Aero Support.

Hans gjorde en ovärderlig insats i samband med näringslivs-kontakter och bidrog starkt till att ett 40-tal nya företag etablerades i en tid när hela Arbogas framtid stod på spel.

Även efter sin pensionering har han fortsatt att arbeta med kontakter mellan företag och kommunen.

Det är svårt att acceptera att denna vilja och vitalitet fick ett så hastigt slut.

Med tacksamhet minns vi Hans för hans insatser som betytt så mycket för Arboga. Vår medkänsla och våra tankar går nu till familjen.

Kenneth Dalberg, kommunchef

Per-Olov Nilsson, före detta kommunalråd

Annons