Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Medåker är hemma"

 
Folk
Visa alla artiklar

Lars Ahlén är inte infödd bybo, utan Stockholmare i grunden. Men Medåker är ändå hemma för honom och hans fru Gunilla. ”Vi har alltid blivit så väl mottagna här”.

Annons

Sedan sju år är de bofasta i Garlinge i Medåker. På platsen har paret haft ett torp sedan 1965 men nu står där ett stort gult hus i två våningar.

Den lilla pigga tollarevalpen Sigge, sex månader, hälsar. Han viftar frenetiskt på svansen och vill både hoppa upp och dofta på och i kameraväska och handväska. Lars och Gunilla förmanar den lille.

– Han vill leka. Jag tar hand om den här väskan och ställer den här i trappen, annars ligger allt utanför sedan, säger Gunilla.

Lars hälsar välkommen och vi sätter oss på altenen med utsikt över åkrar och fält.

– När vi köpte torpet, 1965, hade nästan alla runt omkring djur. Både grisar, kor och hästar. I dag är det mest hästar.

När paret först kom i kontakt med Medåker var de ute efter ett andningshål, en frizon från storstaden. Via kontakter med en kollega till Lars började de titta på torp i området kring Fellingsbro, Lindesberg och Arboga.

– Vi tittade nog på 30 torp runt i trakten. Men vi fastnade för det här direkt, säger Lars.

– Att vi var här när de rödfärgade husväggarna var så vackra i kvällssolen bidrog såklart... Men även tystnaden, säger Gunilla.

Lars arbetade på den tiden som socionom i bankvärlden, med personalrekrytering. De har sedan dess tillbringat semestrar och helger i torpet.

Familjen består av Lars, Gunilla och döttrarna Elisabeth som bor i Torshälla, Annika som bor i Arboga och Kristina som är på väg att flytta till Brisbane i Australien. Fyra barnbarn har de också.