Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lars Ahlén är inte infödd bybo, utan Stockholmare i grunden. Men Medåker är ändå hemma för honom och hans fru Gunilla. ”Vi har alltid blivit så väl mottagna här”.

Annons

Sedan sju år är de bofasta i Garlinge i Medåker. På platsen har paret haft ett torp sedan 1965 men nu står där ett stort gult hus i två våningar.

Den lilla pigga tollarevalpen Sigge, sex månader, hälsar. Han viftar frenetiskt på svansen och vill både hoppa upp och dofta på och i kameraväska och handväska. Lars och Gunilla förmanar den lille.

– Han vill leka. Jag tar hand om den här väskan och ställer den här i trappen, annars ligger allt utanför sedan, säger Gunilla.

Lars hälsar välkommen och vi sätter oss på altenen med utsikt över åkrar och fält.

– När vi köpte torpet, 1965, hade nästan alla runt omkring djur. Både grisar, kor och hästar. I dag är det mest hästar.

När paret först kom i kontakt med Medåker var de ute efter ett andningshål, en frizon från storstaden. Via kontakter med en kollega till Lars började de titta på torp i området kring Fellingsbro, Lindesberg och Arboga.

– Vi tittade nog på 30 torp runt i trakten. Men vi fastnade för det här direkt, säger Lars.

– Att vi var här när de rödfärgade husväggarna var så vackra i kvällssolen bidrog såklart... Men även tystnaden, säger Gunilla.

Lars arbetade på den tiden som socionom i bankvärlden, med personalrekrytering. De har sedan dess tillbringat semestrar och helger i torpet.

Familjen består av Lars, Gunilla och döttrarna Elisabeth som bor i Torshälla, Annika som bor i Arboga och Kristina som är på väg att flytta till Brisbane i Australien. Fyra barnbarn har de också.