Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Matilda Molander: När orkestern är större än demonstrationen har socialdemokraterna lyckats

Artikel 2 av 2
1 maj i Fagersta 2019
Visa alla artiklar

Det blev inget demonstrationståg på 1:a maj i Fagersta. Varken för socialdemokraterna eller nazisterna.

Socialdemokraterna ordnade en familjedag med kaffe och varmkorv. Nazisterna dök aldrig upp.

Vid tomma avspärrningar stod poliser och hängde i väntan på demonstrationen som aldrig kom.

Fagerstabor tog en omväg runt kravallstaketen för att komma till ICA.

Nazisternas taktik bygger på skrämsel, och med demonstrationer söker de uppmärksamhet för sin politiska kamp för att störta demokratin.

Men de är så få att de inte ens kan få ihop demonstrationståg på tre platser i Sverige samtidigt.

Deras storsatsning i höstens riksdagsval ledde till, ja, ingenting. Inte en enda plats i ett kommunfullmäktige fick de.

Socialdemokraterna står upp för demokratin, men fick inte heller de ihop något demonstrationståg i Fagersta.

”När musikkåren var fler än deltagarna var vi tvungna att tänka om”, säger en lokalpolitiker när vi står och språkar inför första maj-talet.

”Många äldre känner lite sorg över att det inte är som förr, men vi måste utvecklas”, fortsätter han.

Och så är det.

I järnbrukets och stålverkets Fagersta samlade arbetarrörelsen massorna och tog kampen för drägliga arbetsvillkor och skäliga löner. Det var en kamp mot orättvisorna. Som man vann.

Fortfarande i dag är Fagersta djuprött. Socialdemokraterna fick 42 procent i senaste kommunvalet och Vänsterpartiet 19 procent. Arbetarrörelsens två delar är både kommunledning och största oppositionsparti.

Demonstrationståg är ett maktmedel för den som saknar formellt inflytande. I Fagersta samlar arbetarrörelsen 61 procent av rösterna.

Bakom nazisternas demonstrationståg och skrämseltaktik finns ingenting. När de inte dyker upp på Järntorget så finns de inte alls.

Bakom socialdemokraternas demonstrationståg fanns en kader av förtroendevalda som drev igenom 8-timmars arbetsdag, rösträtt och allmän välfärd. När partiet inte längre tågar genom stan och samlar massor på torgmöten så styr de kommunen och sitter i alla nämnder.

Om man som socialdemokraterna går från utomparlamentarisk ”samhällsomstörtare” till statsbärande parti är det inte så konstigt att demonstrationstågen blir kortare för varje år – det är tvärtom det enda rimliga. Det är tecknet på att man lyckats.

För det måste man ge socialdemokraterna. De har lyckats. Det svenska samhället är i grunden socialdemokratiskt. Så till den milda grad att partiets svårighet numera är att göra sig relevant. Vad ska man kämpa för när alla stora strider är vunna?

”Vi lovar en familjevecka” har helt enkelt inte samma stuns som ”upp till kamp för lika rösträtt”. Medlemssiffrorna viker och de röda fanorna samlar damm. Andra partier har svaren på tidens frågor. Har idéerna för hur välfärdsstaten ska förändras och moderniseras.

Men Socialdemokraterna styr ändå både riket och Fagersta. Och regionen, och Västerås, och Köping, och Skinnskatteberg, och Kungsör, och Surahammar, och Norberg, och Hallstahammar.

De nöjde sig inte med att skapa uppmärksamhet och tåga genom städer. De såg till att de hade byggt ett samhälle när tågen var slut.

Anmäl text- och faktafel