Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Marys metod ska göra skolorna bättre

Hur förändrar man attityder, hur ökar man toleransen och hur slutar man vara rädd för det obekanta? Det är bara några av de frågor som många Köpingsbor nu ska få chansen att fundera mer kring.

Läs mer: Mary ska utbilda agenter

Föreläsaren, författaren och journalisten Mary Juusela, grundaren bakom Lika Olika-metoden, ska träffa och utbilda både elever, lärare och föräldrar vid flera olika skolor under hösten.

I går var det dags för Nibbleskolan att få möta Mary – och tvärtom. I olika sessioner berättade Mary om hur man kan jobba med de här frågorna, och hur man kan bli bättre på att förstå dem.

– Främlingsfientlighet behöver inte handla om människor från andra länder. Det kan vara en ”främling” som är annorlunda än en själv på något annat sätt, och människor är inprogrammerade att vara rädda för det som är annorlunda, sade hon.

I en levande dialog fick Mary Juusela med sig eleverna i ett resonemang om hur det här kan kännas, och vilka konsekvenser det kan få. Hon visade hur det gör ont i hjärtat när någon säger något dumt. Man kanske inte visar det, men sedan går man hem och kan inte sova, och sedan mår man dåligt och orkar inte med skolan.

– Hur många här har en dröm om vad ni vill bli i livet? frågade Mary eleverna, och alla räckte upp händerna.

– Den drömmen kan bli förstörd bara för att någon säger något dumt. Det gäller att förstå hur viktiga vi alla är för varandra och hur viktigt det är att vara en förebild.

På Nibbleskolan jobbar man även på många andra sätt med de här frågorna. Bland eleverna har man till exempel ett antal trivselvärdar, som ser till att allt fungerar på ett positivt sätt på skolgården.

Läs mer: Marys berättelse fångade Kungsörspubliken

Man har också dragit igång ett nytt projekt, Kulturkalaset, där mångfalden ska genomsyra verksamheten på ett nytt sätt.

– Vi brukar ju säga här på Nibble att olikheterna är vår styrka. Nu ska vi jobba med de här frågorna i alla skolämnen, och så småningom redovisa det i en temadag med öppet hus, berättade slöjdläraren Anna-Lena Jansson.

Arbetet fortsätter alltså på många sätt. Även föräldrarna involveras, och fick i går kväll chansen att lyssna till Mary Juusela.

– Det är jätteviktigt. Jag vill se till att komma in till familjernas köksbord, för det är ju där mycket av diskussionerna kring det här förs, sade Mary, som avslutade sitt föredrag för eleverna med en hoppingivande uppmaning:

– Ni har makten att göra saker på ett bra sätt, och se till att göra det många tillsammans.

Läs mer: Mary vill så tolerans i hjärtan

Lika olika-metoden

Här är tanken bakom Lika Olika metoden:

Att ändra attityder är svårt. För att lyckas måste man beröra, ”störa” och utbilda, komma nära och bli personlig. Hållbar förändring sker på individnivå. Lika Olika metoden är därmed utvecklad för att utbilda och inspirera individer att ändra attityder och förhållningssätt vad gäller hudfärg, etnicitet, kön, ålder och religion.

Varje dag möter tusentals svenska barn, ungdomar och vuxna utanförskap och kränkningar på skolgården, i klassrummet, på kontoret, på middagsbjudningen och i det lokala samhället. Utanförskapet bidrar till rädsla, psykisk ohälsa och utebliven utveckling. Sjukskrivningar och depressioner ökar. Det är inte okej.

För att bygga på ett öppet och inkluderande Sverige 3.0 måste förändring till. Skola och samhälle ska vara en trygg plats där alla barn, och vuxna, är välkomna. Oavsett hudfärg, etnisk bakgrund, kön eller psykiska eller fysiska nedsättningar.