Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mary ska utbilda unika agenter med uppdraget att öka toleransen i KAK

Toleransen för olikheter, som generellt sätt minskar i Sverige, ska öka i Köping. Under hösten ska elever, lärare och föräldrar utbildas i tolerans och bli så kallade förändringsagenter.

För att öka toleransen hos oss människor måste vi förstå hur vårt psyke fungerar. Det menar grundaren till Lika Olika metoden Mary Juusela.

– Det finns programerat i människans psyke att vara rädd för det som är annorlunda. Genom att lära ut hur en människa fungerar psykiskt kan vi få insikt om hur vi beter oss. Det kan handla om ett ögonkast, hur man håller kroppen, små subtila saker som vi inte är medvetna om, säger föreläsaren, författaren och journalisten Mary Juusela.

Det är först när vi förstått att det finns något i oss som alltid kommer att vilja kategorisera och gruppera andra personer, när vi börjat lägga märke till hur vi beter oss annorlunda mot varandra, som vi kan förändra våra handlingar.

Läs artikeln om Monna, om hur hon lärt sig tolka ögonkast och kroppspråk

En sådan insikt fick Biträdande förskolechef Päivi Karlsson efter att ha lyssna på Mary Juusela när hon föreläste på Kungsörs bibliotek, för några veckor sedan.

– Jag fick många aha-upplevelser. Jag minns exempelvis när jag berömde en pojke på förskolan för jag tyckte att han hade så vacker hy. Jag tänkte att det var något fint, men det blev ju helt fel. Han kände sig så klart annorlunda och jag skulle inte göra om det. säger Päivi Karlsson

Insikten om våra beteenden kommer inte av vilja eller godhet. Det handlar om kunskap. Därför behövs utbildning. Det var något som även Köpings kommun förstod efter att ha lyssnat på Mary Juuselas berättelse om sin uppväxt som adoptivbarn i Sverige.

Nu har kommunen anlitat henne för att utbilda lärare, elever och föräldrar i tolerans.

Under hösten kommer Lika Olika metoden läras ut på Scheeleskolan, Nyckelbergsskolan, Nibbleskolan och Malmaskolan. Alla som går utbildningen kommer att bli så kallade förändringsageneter, enligt Lika Olika metoden (läs mer i faktarutan).

Under 2014 rapporterades cirka 6 270 polisanmälningar med möjliga hatbrottsmotiv till Brottsförebyggande rådet, vilket är den högsta nivån hittills.

Mary Juusela, som sedan 2010 turnerat i Sverige för att tala om tolerans, känner igen statistiken.

Varför tror du att vi ser den här utvecklingen?

– Sverige befinner sig i en snabb förändring. Antalet tiggare har exploderat i Sverige, vi har en flyktingström och ju snabbare vi får in fler olikheter i en grupp, desto starkare kickar den här funktionen av att vara rädd för det som är annorlunda in.

Spelplanen har snabbt förändrats i Sverige och nu måste vi utbildas i de nya spelreglerna menar Mary Juusela.

Läs även: Mary Juuselas berättelse fångade Kungsörspubliken