Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Marianne åter i Köping med blandade känslor

Konstnären och författaren Marianne Lindberg de Geer har inte satt sin fot i Köping sedan hennes pappa begick självmord här 1960. I dag är hon tillbaka för att hjälpa sig själv och andra att bearbeta just sorgen efter självmord.

Det är tack vare SVT:s konstsatsning Konstkuppen som Marianne Lindberg de Geer bestämt sig för att göra upp med sitt förflutna på ett nytt sätt.

- Att som jag ha en nära anhörig som begår självmord är ett trauma som man bearbetar hela livet, tror jag, säger konstnären själv.

- Jag känner att det skulle vara intressant att få andra här i Köping att prata om det där. Vilka val man gör i livet och hur man påverkas.

Under onsdagen spelar SVT in Köpingsavsnittet av Konstkuppen på och vid Stora torget. Programledaren Lena Philipsson berättar att hon börjar bli trygg i sin nya roll.

- För min del handlar det om att jag vill vara mig själv. Jag har respekt för konstnärerna jag träffar under inspelningarna - men inte för mycket. Jag är rättfram och rak och även om jag inte är så jättesocial normalt sett så känner jag mig trygg med Marianne och de andra, berättar hon.

Klockan 12 i dag hoppas SVT och produktionsbolaget att många Köpingsbor möter upp vid stora torget för en speciell fotografering som blir den bärande delen i Marianne Lindberg de Geers bidrag till Konstkuppen.

Mer om detta på bblat.se under dagen - samt i torsdagens Bärgslagsbladet/Arboga Tidning.