Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många vill bo vid nya Åbrinken

 
Byggnation vid Åbrinken i Arboga
Visa alla artiklar

Kedjehus för närmare 2,8 miljoner eller bostadsrätt för 540 000 kronor. Här finns något för alla – och de planerade bostäderna vid Åbrinken går åt som smör i solsken.

Det rör på sig på bostadsmarknaden i Arboga efter decenniers relativ stilje. Nu senast presenterade Länsförsäkringars fastighetsförmedling det senaste tillskottet.

Det handlar om Åbrinken, projektet som funnits som fastslagen detaljplan i tio år, men som inte blivit verklighet eftersom finanskris och lågkonjunktur kommit emellan.

Under hösten tillkännagavs att Stefan Werner Arkitekter AB fått ensamrätt på att exploatera den första del en av Åbrinken.

För mäklarna på Länsförsäkringars kontor i Arboga har de senaste veckorna varit en spännande tid. Prisbilden på nyproduktioner brukar vara hög och det kan skrämma bort spekulanter.

– Men vi har haft ett stort intresse, säger Mikaela Gustavsson och Sanna Soininen, fastighetsmäklare.

– Uppskattningsvis 80 procent av de som anmält intresse är från Arboga. Resten kommer från andra områden som Örebro.

– Det är mycket pendlare, men också en del äldre som lämnar villaboende, förklarar mäklarna.

Bostadsrätterna har lockat många intressenter. Så många att det kan komma att förändra ursprungstanken på fördelning mellan olika boendeformer.

– Ja, vi har tittat på att göra om ett eller ett par av kedjehusen till bostadsrätter också, berättar Maria Hellström, även hon fastighetsmäklare knuten till projekt Åbrinken.

Hittills har annonseringen utgått från fasta priser. Bostadsrätterna på runt 70 kvadratmeter och tre rum och kök ligger på från 540 000 kronor till 640 000 kronor.

– Nu när vi ser att efterfrågan är så stor som den är, kommer vi nog att gå över i en budgivning för att fördela lägenheterna, förklarar Maria Hellström.

Många som är intresserade av ett boende vid Åbrinken vill ha information om vilka tillval som finns, berättar mäklarna.

– Det som många tycker om är att man kan få kamin i alla varianterna, säger Maria Hellström.

– Sedan finns det möjligheter med tillval också vad gäller kök. Allt är så klart en kostnadsfråga.

Carport finns till kedjehusen, medan de andra varianterna har parkeringsplatser.

I sammanhanget berättar mäklarna att kedjehusen när de säljs bara har en nedervåning på 70 kvadrat som är inredd medan lika mycket yta på övervåningen är oinredd men isolerad och lätt kan byggas om.

– Vi tycker att det är jättekul att ha fått förtroendet att sälja bostäderna på Åbrinken, sammanfattar Maria Hellström efter en knapp månads projekttid.

– Det kommer att bli ett mycket fint område, precis intill ån.

Så går projektet framåt

I nuvarande utförande får Åbrinken 23 bostäder. 7 bostäder i kedjehus, 8 i bostadsrätter och 8 i parhus.

Arkitektfirman har ensamrätt att utveckla området, och har fram till 31 mars 2016 att ta fram ett genomförbart förslag. Kan man med fastighetsmäklarnas hjälp teckna kontrakt till dess, kan det bli aktuellt med en försäljning av fastigheten till arkitektbyrån, som sedan låter bygga husen.

Annonser om projektet finns på Hemnet och Blocket och i mäklarfirmans ordinarie annonsering i Bbl/AT.

Fram emot slutat av januari räknar Länsförsäkringar fastighetsbyrå med att man har kommit så långt att man kan skriva bokningsavtal med de första köparna vid Åbrinken.

Enligt planeringen ska bostäderna stå klara 2017.

– Vi vill rita hus i form och skala som hör hemma vid ån i Arboga, men att de samtidigt ska vara moderna, sa arkitekten Stefan Werner till Bärgslagsbladet/Arboga Tidning i oktober i år.

Anders Brage [email protected]