Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många mil för intensivkurs i bil

Semhar Nugusse från Stockholm tar körkort i Köping. På två intensiva veckor tänker hon klara teoripluggande och körlektioner.

Annons

Två veckors semester på ett vandrarhem i ett aprilregnigt Köping. Det låter inte direkt lockande, men Semhar Nugusse, 26, från Stockholm tvekade inte när hon nappade på idén.

Vad som lockade? Ett körkort.

– Jag har hållit på av och till i flera år men jag kommer liksom aldrig ända fram, skrattar Semhar och berättar att hon hörde talas om intensivkurser och satte i gång med efterforskningar.

– Jag googlade lite och hittade den här skolan i Köping. Tyckte att det kunde vara lagom nära för att kunna pendla hem över helgen.

Bärgslagsbladets reporter hälsar på i vandrarhemsrummet, där teoriböckerna och en dator slåss om utrymmet med en fruktpåse, en påse smågodis och en vas med tulpaner.

Semhar berättar att hon pluggar i stort sett hela tiden. Hon har knappt hafte tid att promenera i stan.

– Däremot känns det redan som om jag har kört precis överallt, säger hon.

Två veckor och tjugofem lektioner, jo, det kan nog stämma att hon vid det här laget är en av få stockholmare som kan skryta med att hitta i Köping som i sin egen ficka. Fast hon är ju inte där än. Bara halvvägs.

– I dag om prick en vecka har jag mitt körkort, säger hon och försöker att låta stadig på rösten.

En del sitter redan efter en veckas körning, annat är svårare. Semhar berättar att positionering i rondell har känts svårt.

– Men det lossnade faktiskt i går, kände jag, säger hon.

Att hon valde intensivkursen var ett nödvändigt drag. Hon hade märkt att det drog ut på tiden hemma i Stockholm.

– Jag är nog sådan att jag behöver ha lite stress också, säger hon.

På trafikskolan där hon går berättar man att det just nu är en handfull elever från andra orter som valt att gå intensivkurs i Köping.

– Vi har en lägenhet där våra elever får bo för två hundra kronor natten, men många väljer vandrarhemmet som Semhar, berättar Sayf Laybi, som är receptionist på KP trafikskola.

Sayf berättar att det finns några olika paket att välja på med mellan 15 och 35 körlektioner. Då avslutas de två veckorna med först ett teoriprov och sedan en uppkörning och förhoppningsvis ett körkort i bagaget på hemvägen.

Köping har en varierad trafik med 50/70/90-vägar och motorväg att öva på, vilket kan vara svårare att hitta i till exempel Storstockholm. Därför annonserar man i tidningarna där efter elever.

– Dessutom har vi lite lättare att få inspektörer och uppkörningstider, säger Sayf.

Semhar tar plats i en av bilarna med läraren Kjell Persson.

Det regnar och den yttre säkerhetskontrollen känns motig. Dags för ännu en ny dubbellektion, en ny runda i Köping.

En vecka kvar.