Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många frågor kring asylboende

Varför gick allt så snabbt? Varför fick vi inte veta någonting tidigare om tillfälligt asylboende i Torpa? Migrationsverket och Daniel Tocca från Carewell Group AB svarade i går på grannarnas frågor.

Som bblat.se tidigare berättat är det företaget Carewell Group AB som köpt Kung Karlsgården i Torpa. I förra veckan sade Daniel Tocca att det fortfarande var oklart om vilken slags verksamhet som skulle bedrivas där, men att ambitionen var ett HVB-hem på sikt.

I måndags bekräftade Daniel Tocca det, som många Torpabor trott – att Kung Karlsgården blir ett tillfälligt asylboende. De första flyktingarna hade då redan flyttat in under helgen.

– Vi känner oss överkörda. Det fanns inte en chans att ens få yttra sig. Vi har inte fått veta någonting, sade en Torpabo som kom till öppet hus på bygdegården.

– Anledningen till att det gått så fort är att det är en enormt hög tillströmning av flyktingar just nu. Hade vi inte haft det, hade det inte gått så fort. Det går helt enkelt inte att ha en bättre framförhållning, sade Kicki Kjämpe, enhetschef för Migrationsverket i Västerås.

Sent i torsdags kväll blev det klart att Migrationsverket tillfälligt kommer hyra fastigheten. Avtalet sträcker sig fram till 1 september men kan förlängas.

– Men varför har vi inte fått någon information om att det skulle bli ett asylboende tidigare?, sade en annan röst.

– Att företaget inte gått ut med information har med sekretess i upphandlingen att göra. Därför har de inte kunnat gå ut med någon information tidigare. När sedan avtalet väl har skrivits på är det bråttom med tanke på hur högt tryck det är just nu, sade Nelda

Morosini Oelze, teamledare på Migrationsverkets mottagningsenhet i Västerås.

– Jag har full förståelse för att man tycker att detta gått snabbt, sade Daniel Tocca.

I dag bor det 87 personer på boendet, däribland ett 10-tal barn i skolålder, men plats finns för 91 personer. De nyanlända till boendet kommer direkt från krigshärjade länder, däribland Syrien och Eritrea. Personalen har rekryterats av Carewell och består av åtta personer, varav två arbetar på boendet nattetid. Mat kommer att serveras på boendet av personal. Det bor i snitt två personer i varje rum.

På boendet finns sysselsättningar i form av TV, spel, en lekpark, volleybollplan och en fotbollsplan. Det kommer att bedrivas lättare språkundervisning i svenska. Det finns också planer på att köpa in en mindre buss, berättade Daniel Tocca.

Om avtalet kommer att förlängas vet inte Migrationsverket i dagsläget. Enligt Daniel Tocca är ambitionen fortfarande ett HVB-hem i framtiden.

– Vi arbetar fortfarande med att få i gång en sådan verksamhet, sade han.

[email protected]

0221-365 85

Sara Wallinder