Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lurade äldre - erkänner

Två kvinnor har gripits efter att systematiskt och fräckt ha lurat äldre och sjuka på kontanter och föremål i sina hem.

Granskning av kvinnornas mobilsamtal visar att de kontaktat ytterligare ett femtiotal personer – sannolikt för att lura även dem.

västra Mälardalen. Kvinnorna är 25 och 24 år och hör hemma i Oxelösund respektive Karlskoga.

Polisen söker dessutom en tredje person – en man som misstänks ha hjälpt kvinnorna i deras brottsliga utövning.

Kvinnorna har medgivit ett flertal av brotten, och polisen har samtidigt knutit gärningsmännen till en rad av brotten via teknisk bevisning.

– En del av det stulna har återfunnits, bland annat guldföremål som lämnats till pantbank, säger Köpingspolisen Jan Sjöberg som är en av ett flertal poliser som jobbat intensivt med just den här brottsligheten.

Spaningsarbetet har pågått i det tysta, och när misstankar och bevis flätats samman har polisen medvetet valt att inte basunera ut sina genombrott.

Jan Sjöberg:

– När vi riktade in oss på de misstänkta kvinnorna visade det sig att de befann sig i Finland. En av dem fanns redan i fängelse, då hon börjat avtjäna ett fem månaders fängelsestraff som hon tidigare dömts till i Finland.

När den andra kvinnan återvände till Sverige greps hon i Oxelösund.

Det var för en månad sedan!

Då började också arbetet med att förmå finska polismyndigheter att lämna ut den fängslade kvinnan i Finland till Sverige. Allt för att kunna förhöra henne grundligt om alla misstänkta brott.

– Men finländska myndigheter har sagt nej, och vi har varit över i Finland för att under några dagar förhöra kvinnan, säger Jan Sjöberg.

Han låter nöjd med utfallet, och nu återstår att ”knyta ihop säcken” för att få kvinnornas alla brott utredda och få de dömda.

Rubriceringarna är grov stöld och grova automatbedrägerier. Båda kvinnorna är tidigare dömda förliknande brott.

25-åringen sitter kvar i finskt fängelse, medan 24-åringen sitter häktad i Västerås. Hon väntas i morgon bli omhäktad i väntan på åtal.

För tillfället är de två kvinnorna misstänkta för ett dussintal grova stölder.

Det är åtskilliga offer för kvinnornas lurendrejeri i våra trakter, men även runt om i Västmanland och Sörmland. Mycket talar för att kvinnorna försökt lura många fler.

I kvinnornas mobiltelefoner har ett 50-tal samtal spårats till personer som fått veta att de vunnit pengar på Postkodlotteriet – och att de kunde förbereda sig på att någon snart skulle ringa på deras dörr ...

– Vi har haft kontakt med ett tiotal personer som blivit uppringda, säger Sjöberg.

De har blivit misstänksamma och förklarat för den kvinna som ringt att de inte önskat något besök. Andra har dock öppnat dörren för kvinnorna ...