Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ljusdesignern föredrar glödlampor: "Spotlights har absolut en funktion i offentliga miljöer"

Flera olika typer av armaturer, ljuskällor i olika höjd och dimbar belysning. Ljusdesignern Lotta Löfgren vill få människor att trivas med hjälp av rätt ljus – och vet hur våra hem ska ljussättas.

Annons

Som ljusdesigner blir man lätt arbetsskadad. Varje gång Lotta Löfgren kommer in i ett rum, oavsett om det är en restaurang eller ett vanligt vardagsrum, dras hennes blickar till ljussättningen.

– Det blir ju så, jag lägger automatiskt märke till om det hade gått att göra ljussättningen mysigare, bättre eller bara mer funktionell, säger hon.

Lotta Löfgren har egentligen en bakgrund som byggnadsingenjör men hamnade ganska omgående på arkitektkontor och fastnade för det yrket i stället. På den tiden var ljussättning oftast inte en del av arkitektens jobb, utan man tog in den lite mer tekniska yrkeskategorin elkonsulter för belysningen. Det fungerade, mycket tack vare ljustekniskt duktiga arkitekter och inredningsintresserade elkonsulter som genom en viss överlappning gjorde att ljussättningen ändå blev bra.

Men Lotta tyckte att det var märkligt att ljussättningen i sig inte var ett yrke, det var det ju till exempel på teatrar. Så hon bestämde sig för att utbilda sig i ljussättning.Nu är hon delägare och grundare av företaget Ljusrum, där hon arbetar som ljusdesigner och inredningsarkitekt.

Lottas jobb kan handla om allt från att ljussätta ett vårdboende eller ett kontor till en tunnelbanestation eller en lekpark. Och för privata kunder kan det handla om att ljussätta ett helt hem när budgeten är större, eller att komma hem till någon i ett par timmar för rådgivning.

– Det är så viktigt med ljussättningen i vårt eget hem, vi har ju helt andra behov där än i arbetsmiljön på kontoret till exempel. Därför är det så bra att komma hem till kunderna, dels för att se förutsättningarna från rum till rum, dels för att se vad det är för människor som bor där. Vad de gör i sitt hem, vilken stil de har, säger Lotta Löfgren.

För Plus-kunder och prenumeranter: Ryttarinnan Louise Haagas föräldrar har flyttat från Mora till hennes gård i Västerås – ritade nya huset själva

Hon ser två vanliga fel vi som privatpersoner ofta gör i våra hem. Det första är att vi ibland påverkas för mycket av trender i stället för att lyssna på vad vi själva gillar.

– Ta en sådan sak som spotlights i taket. I säkert tio år har det varit en stark trend att så fort vi flyttar någonstans sätter vi in ett nytt innertak med infällda spotlights, för så gör ”alla”. Själv tycker jag spotlights absolut har en funktion i offentliga miljöer, men i våra hem tycker jag att man kan lösa belysningen på bättre sätt.

Det andra vanliga felet beror på den tekniska utvecklingen inom ljus, som just nu går i rasande fart.

– Jag är själv en ”glödlampskramare”, jag föredrar fortfarande de gamla utfasade glödlamporna framför de moderna led-lamporna. I dag funkar de bra, det går att reglera så att de kan ge varmt sken, de går att dimra och samtidigt ge ett varmare ljus – de liknar glödlamporna mer. Men de flesta har inte tillräcklig kunskap när de går ut i lampdjungeln, så generellt köper vi ofta fel sorts led-lampor och då blir inte resultatet bra, säger Lotta Löfgren.

Kring ljussättning florerar en hel del ”regler”, som att varje rum ska ha 5–8 ljuspunkter. Lotta Löfgren avfärdar dem inte, men tycker att man ska börja i en annan ände när man ljussätter sitt hem.

– Det viktiga är inte antalet – så länge inte alla åtta hamnar som spotlights i taket, säger hon med ett skratt. I stället bör man utgå från rummets funktioner. Hur beter vi oss när vi är i rummet? Därefter vad vi vill belysa. Har vi en fin tapet till exempel, då kanske vi ska se till att ordna någon belysning som kastar ljus på väggarna.

Läs även: Mirja och Jonatan skulle flytta till Thailand men hamnade i stället i en kyrka på landet

En ”lampgarderob” är ingen dum idé, och Lotta rekommenderar att blanda många olika typer av armaturer. Taklampor, bordslampor, vägglampor, golvlampor och pendelarmaturer. Att sätta ljus i olika höjd är ett annat råd, liksom att vara noga med att ordna dimbar belysning som går att styra var för sig.

– Man behöver inte investera i ett styrsystem som sköts med en app om man inte vill, det viktiga är bara att man inte behöver slå på och stänga av alla lampor samtidigt. Tänk gärna i scener – ”titta på tv”-scenen, ”göra läxor vid matbordet”-scenen, ”städa hela huset”-scenen. Vad behöver du för typ av ljus för respektive scen?

Så här års är Sverige mörkt. Vi har ganska lite dagsljus och julbelysningen kommer som en lättnad när den dyker upp och skapar stämning. I mitten på januari försvinner den igen och väntan på det naturliga ljuset känns ofta lång.

– Ett tips är att verkligen fundera över vad man gillar med julbelysningen, och försöka skapa samma känsla. Julgranen är ofta central för stämningen. Kanske kan man återskapa det genom att rikta ljus mot ett annat objekt – en blomvas eller en skulptur – på samma ställe? Små bordslampor kan vara fina i fönstret där adventsljusstaken stod, säger Lotta.

Att börja lägga märke till hur ljussättningen ser ut i omgivningen är ett bra sätt att hitta inspiration. Hotell, restauranger och kaféer kan ofta ge många bra idéer om hur man skapar ”rum i rummet”, ljussätter specifika föremål och definierar rummets gränser. Det behöver inte bli en arbetsskada som för Sveriges alla ljusdesigners, men att lägga större vikt vid ljus är en bra investering.

– Vi är biologiska varelser som behöver ljus, och därför är det inte så konstigt att vi mår bra av att befinna oss i miljöer med bra ljus.

Maria Soxbo/TT

Lotta Löfgren

Ålder: 57 år

Familj: Sambo, två barn, hund och katt

Bor: På Odenplan i Stockholm

Yrke: Ljusdesigner och inredningsarkitekt samt en av grundarna till Ljusrum AB

Lottas ljustips

►När du köper nya armaturer: Fråga om du får låna hem eller handla med öppet köp och testa.

►Köp led-lampor från välkända fabrikanter, så att ljuset blir av bra kvalitet. Fråga i butiken om du är osäker.

►Se till att dina lampor är dimbara och gärna avbländade.

►Fundera på hur ljuset ska falla. Lampan över matbordet kanske inte bara ska lysa rakt ned, utan även sprida lite ljus uppåt och åt sidorna.

►Var inte rädd för ”opraktiska men fina” lampor. Ett hem ska vara personligt, och då har farmors vackra gamla lampa ett existensberättigande även om den ger dåligt ljus. Det kan du kompensera från annat håll.

►Undvik infällda spottar hemma, det finns mer hemtrevliga sätt att lösa belysning på.

►Tänk på att lampor i fönstren gör att vi inte ser ut när det är mörkt – men andra ser in. Vi förstör alltså vår egen utsikt när vi sätter belysning i fönstren.

Läs även: "Hellas" rev ut det mesta och skapade ett hem med bistrokänsla på Alnö – lånade ut köket till Kalla

För Plus-kunder och prenumeranter: Så stylar du ditt hem inför försäljning – experten tipsar: "En skål gula citroner eller en korg äpplen"