Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Linda debuterar med ödeckare

Hennes första bok kommer ut i dagarna och hon skriver redan på nästa del. Författaren och journalisten Linda Åkerström, Arboga, vilar inte på tangenterna.

I ett gult hus på landet någon kilometer från Herrfallet har Linda Åkerström sin skrivarlya. Många lösa lappar på skrivbordet, liksom kaffekopp och vattenglas. På väggen framför datorn hänger ännu fler papper.

Här har Linda Åkerström skrivit sin ungdomsdeckare Ödeckarna – ingen vanlig tjuv som snart kommer ut. Den handlar om 13-åriga Engla som firar sommarlov tillsammans med sina kompisar. En rad pengastölder får igång ödeckargänget. Det är flera misstänkta personer och det händer en rad spännande och hemska saker.

Englas pappa är alkoholiserad polis men är inte till stor hjälp i jakten på tjuven.

– Jag ville ha med lite svärta i boken. Det ger extra djup. Det är inte bara en feelgood-bok, säger Linda Åkerström.

Karaktärerna har hon plockat lite här och där. En del ur bekantskapskretsen.

Det är Lindas första bok. Men hon är redan igång med nästa. Den beräknas komma ut i vår. Vad den får för undertitel är inte klart.

– Jag hade lust att skriva något annat, något efter mitt eget huvud. Detaljerna har jag hämtat ur mitt eget liv och det jag sett eller hört. Från mina egna erfarenheter.

Till vardags är hon frilansande journalist som skrivit i Bärgslagsbladet/Arboga Tidning, Kyrkans Tidning och i andra tidningar.

– Jag skickade in manus före sommaren och Idus förlag tog den direkt.

Det är inte lätt att få sina böcker utgivna. Konkurrensen är stenhård. Idus förlag tar emot mellan 1 300 och 1 400 manus varje år. Bara en bråkdel ges ut.

– Boken tog några månader att skriva. Mesta jobbet var att korrigera manuset, det blev inte mycket resande på ett tag, säger hon.

Linda Åkerström gillar att resa till huvudstaden.

– Jag älskar Stockholm. Det är skönt att höra storstadsljudet.

Linda Åkerström bor med sin man Martin och barnen Blenda, 5 år, Storma, 7 år, och Assar, 9 år, på Gålhammar. På gården finns det ladugård och flera uthus och gamla bostadshus.

– Vi hade får tidigare men nu har vi kor.

Dessutom har de tre hundar.

Gården ligger ett stenkast från Hjälmaren. En riktig idyll och tyst plats. Långt från stadslivet. Kanske är det därför skönt att komma till Stockholm då och då för att känna lite puls och höra stadens ljud. Träffa människor.

– Man behöver lite input då och då.