Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledare: Väljarna har ett eget ansvar i EU-valet – Ingen brist på information om partiernas politik

Miljö, klimat och energi är de politiska frågor som svenska väljare anser vara viktigast i EU. 20 procent av väljarna tycker så. På andra plats kommer brottsbekämpning med 17 procent och på tredje plats invandring och migration med 15 procent.

Även innan EU-valet 2014 ansågs miljö, klimat och energi som den viktigaste frågan, medan invandring och migration var den tredje viktigaste. Näst viktigast 2014 var dock ekonomi, och arbetslöshet delade tredjeplatsen.

Europa har haft högkonjunktur och arbetslösheten har minskat, vilket har gjort att dessa frågor inte längre anses som lika viktiga för EU. Samtidigt känner sig svenskarna mycket mindre trygga i dag, vilket har gjort brottsbekämpning till en viktig fråga.

Enligt Novusmätningen är det hela 59 procent som tycker att de inte har tillräcklig information från partierna för att rösta. Det är oroväckande. Många av dem som inte tycker att de har tillräcklig kunskap kommer troligen att avstå från att rösta.

Det vore olyckligt. Besluten i EU-parlamentet har stor betydelse för vilka lagar och regler som gäller i Sverige. Samtidigt innebär så här många osäkra väljare en stor chans för partierna. En väl genomförd valkampanj kan ge många nya röster.

Det finns också tydliga skillnader mellan partiernas valbudskap. I klimatfrågan är till exempel L ensamt om att vilja införa en europeisk koldioxidskatt, medan M har budskapet "kärnkraft är klimatsmart" och är ensamt om att vilja fördubbla EU:s budget för kärnkraftsforskning. Flera partier vill skärpa EU:s handelssystem för utsläppsrätter, utom SD som vill göra systemet globalt.

Fram till valdagen den 26 maj kommer partierna att informera om vad de vill göra i EU-parlamentet och vilka frågor de inte vill att EU ska lägga sig i. För dem som vill ha information finns det alla möjligheter att få det.

Det är därför inte bara partiernas ansvar om väljarna inte har tillräckligt med kunskap för att gå och rösta. Även väljarna har ett stort ansvar. Demokrati kräver engagemang och deltagande. I annat fall fungerar den inte.

Reidar Carlsson

Anmäl text- och faktafel