Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledare: Sverige behöver fler gruvor men krånglig tillståndsgivning står i vägen

För att klara framtida klimatmål måste vi ställa om till ett mer eldrivet samhälle och en sådan förändring kräver tillgång till metaller, inte minst för tillverkning av batterier. Med andra ord kräver klimatfrågan att vi i vissa fall tillåter gruvbrytning som i sig har negativa miljöeffekter. I dag överlåter vi dock i stor utsträckning den gruvdriften till andra länder. Sällan öppnar nya gruvor i Sverige.

Ett exempel är brytning av kobolt, som är en av de råvaror som används för batteritillverkning. I dag bryts merparten av all kobolt i gruvor i Demokratiska republiken Kongo under usla arbetsförhållanden och med minst sagt bristande miljöhänsyn. Samtidigt har kobolt hittats på flera platser i Sverige.

Brytning av kobolt och andra metaller måste ske för att vi ska kunna använda mobiltelefoner och köra elbilar – frågan är bara var. Att tillåta ny gruvdrift i Sverige för att kunna producera de produkter som vi själva förväntar oss ha tillgång till torde vara vårt moraliska och miljömässiga ansvar.

Gruvdrift kommer alltid att ha negativa effekter på miljön. Det ska krävas mycket för att få starta en ny gruva i Sverige. Miljökraven ska vara strikta och endast utövare som fullt miljöansvar ska tillåtas verka. Fördelarna med en ny gruva ska vägas mot inskränkningar i äganderätten. De som drabbas av förlorade värden ska ersättas fullt ut.

Men med detta sagt är det också uppenbart att tillståndsprocessen tar alldeles för lång tid, vilket skrämmer bort potentiella investerare. Boliden valde nyligen att satsa på koboltbrytning i Finland i stället för i Sverige. Skälet? Vår tillståndsprocess.

Tiden för att få tillstånd kan kortas, bland annat genom att koncentrera processen till färre myndigheter och genom att skapa större förutsebarhet. Det är därför glädjande att riksdagen under våren barskt uppmanat regeringen att förenkla förfarandet. Regeringspartierna borde förstå värdet av att få till bred enighet i frågan.

Erik Vikström

Anmäl text- och faktafel