Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledare: Svagt att ministern lyfter frågan om "personligt ansvar" – Utvisningarna fortsätter än

Situationen har visserligen blivit något bättre efter prejudicerande domar från Migrationsöverdomstolen, men som M:s migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard nyligen påpekade, är regeringen både passiv och motvillig i fråga om de så kallade kompetensutvisningarna.

I en interpellationsdebatt häromveckan pratade migrationsminister Morgan Johansson (S) om det personliga ansvaret för att se till att reglerna följs.

Den som någon gång bläddrat i ett kollektivavtal inser vad ministern begär. Den svenska arbetsmarknaden är ett lapptäcke av tusentals detaljregleringar från en mängd olika lagar, och ibland flera hundra sidor långa kollektivavtal.

Att såväl arbetsgivare – i många fall små företag – och arbetskraftsinvandrare – som varken kan språket eller den svenska arbetsmarknaden – ska ha koll på minsta detalj i allt detta är orimligt. Åtminstone när konsekvenserna är så stora.

ABB-ingenjören Ali Omumi blev i augusti utvisad på grund av ett administrativt fel som hans förrförra arbetsgivare gjort gällande en försäkring. När han ännu en gång fick ett jobberbjudande från ABB i Sverige nekades han arbetstillstånd av Migrationsverket, eftersom det ansågs vara en förlängning av hans tidigare sejour.

Lagändringar måste till. Ett proportionalitetskrav, som bland annat Timbro-rapporten Skamfilat rykte av Fredrik Hultman föreslår, är en lösning. Att utvisningarna verkställs omedelbart, innan arbetskraftsinvandrarna fått sin sak prövad, måste också ändras.

Förhoppningsvis kan C dra den motvilliga regeringen åt rätt håll. Men som Malmer Stenergard varnade för är skrivningarna i Januariavtalet inte särskilt starka. Och den lösning som nämns är bara inriktad på högspecialiserad arbetskraft, inte på arbetskraftsinvandrare generellt. Räkna med att S visar fortsatt ointresse för att förhindra kompetensutvisningarna.

Joakim Broman

Anmäl text- och faktafel