Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledare: Simpla böter räcker inte för de som vill utsätta barn för tvångsäktenskap

Sommar och sol. För många familjer betyder det tid för semester och utflykter. Kanske tar man en tur till utlandet? En liten roadtrip med elbilen för att pricka av hur långt man når genom laddstolpskartan? Andra har kanske inte lyxen att ta ledigt och lämnar barnen på fritids eller låter dem bocka av allt animerat innehåll på Netflix under tiden man jobbar.

Men för de barn och unga som lever i hederskulturer kan somrarna däremot innebära en radikal förändring av livet. Sommarloven är nämligen en kritisk tidpunkt för barn- och tvångsäktenskap.

När skolan är stängd finns det barn som tvingas eller luras bort på "semester" till föräldrarnas hemland – bara för att sedan giftas bort mot sin vilja. Genom åren har flera larm inkommit om detta fenomen, bland annat från nationella kompetensteamet mot hedersrelaterat våld och förtryck vid Länsstyrelsen Östergötland.

I länsstyrelsens årsrapport för år 2018 framkommer det att ett stort antal ärenden som kommit in till verksamhetens nationella stödtelefon för hedersrelaterat förtryck handlat om barn- eller tvångsäktenskap. Statistiken i årsrapporten visar att 65 individer blev bortförda mot sin vilja och 45 personer blev utsatta för barn- eller tvångsäktenskap under 2018.

Det är fullständigt oacceptabelt och ett rejält misslyckande från det svenska samhällets sida. För trots lagskärpningar, bland annat gällande äktenskapstvång och förbud mot att erkänna utländska barnäktenskap, riskerar unga att bli utsatta för tvångs- och barnäktenskap.

I en statlig utredning som varit ute på remiss föreslås därför nya verktyg för att stoppa föräldrar eller släktingar som vill tvinga bort barn utomlands för äktenskap. Utredningen föreslår utreseförbud för minderåriga barn som hotas av att föras bort för att ingå äktenskap. Förslaget är tänkt att vara en del av lagen om vård av unga, LVU. Den som i strid mot utreseförbudet ändå tvingar bort ett barn utomlands för äktenskap ska kunna dömas till böter eller ett år i fängelse.

Det är ett välkommet besked. I kampen för alla barns lika värde och rättigheter måste regelverket omfatta effektiva verktyg för att stoppa individer som vill tvinga sina barn in i giftermål. Men att man döms till böter eller högst ett år i fängelse om man bryter mot utreseförbudet?

Det går knappast att kalla det för något straff och inte speglar påföljden heller det allvarliga i brotten man utför.

Lyckligtvis finns det invändningar mot det låga straffet, bland annat från Liberalernas riksdagsledamot Juno Blom som är djupt kunnig inom ämnet hedersförtryck. Till Sveriges Radio säger hon bland annat: "Landar det på ett bötesbrott finns en risk att man inte får den effekt som man önskar".

Att tvinga in ett barn i äktenskap måste betraktas som något så allvarligt och frihetsinskränkande att det leder till hårda konsekvenser. Då räcker det inte med simpla böter.

Anmäl text- och faktafel