Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledare: Rätt av Kristersson att söka sig till idéerna

Vi befinner oss mitt i ett formativt skede i svensk politik. Många partier famlar efter att hitta en roll i det nya politiska landskapet.

L har hamnat i bakvattnet av C och är internt splittrat efter den uppgörelse med regeringen som resulterade i januariavtalet. Och medan KD tycks ha släppt tankarna på en återförenad allians och helhjärtat går in för att bli ett värdekonservativt högerparti så håller M på att dras isär av olika falanger.

Något förenklat kan falangerna symboliseras av å ena sidan M i Stockholms stad där alliansen under ledning av Anna König Jerlmyr (M) lyckades ta makten med hjälp av MP, å andra sidan av M i Skåne där man i flera kommuner samarbetar med SD.

Längst har det gått i Staffanstorp där M aktivt valde bort ett alliansstyre till förmån för en koalition med SD.

Den sammanhållande kraften nu är Ulf Kristersson. Skulle Kristersson kasta in handsken är risken stor att det blir ett blodigt inbördeskrig i M.

I veckan meddelade partiet att man tillsätter en arbetsgrupp för att ta fram ett nytt idéprogram. Ordförande är den avgående Europaparlamentarikern Christoffer Fjellner och huvudsekreterare är Alice Teodorescu som fram tills nu varit politisk redaktör på Göteborgsposten.

Att M har valt att rekrytera Teodorescu har av många, främst stående till vänster, tolkats som att partiet nu närmar sig SD, eftersom en sådan färdriktning länge förordats av Teodorescu. Det är en förhastad slutsats.

Idéprogrammet handlar just om idéutveckling, inte om parlamentariska strategier för hur man ska förhålla sig till SD eller andra partier. Fler partier borde ägna sig åt att fundera på vad de står för, vad de vill och varför de finns, snarare än att betrakta politiken som ett spel.

I det moderata idéprogrammet Land för hoppfulla som presenterades 1997, med ingen mindre än Ulf Kristersson som huvudsekreterare, slås följande fast:

Det är dags att bryta upp. Det goda i vår historia ska vi vårda. Lika viktigt är det att ta tillvara allas vilja att bidra till det nya Sverige. Det är utåt och framåt vi måste titta. Vägen ur dagens svårigheter kan inte vara tillbakablickandets nostalgi.

Det är en vision lika sann i dag som för två decennier sedan. Låt oss hoppas M inte glömmer bort den.

Anmäl text- och faktafel