Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledare: Rätt att Strandhäll fick vara kvar

Annika Strandhäll (S) agerade mycket klumpigt när hon för ett drygt år sedan avsatte Ann-Marie Begler som generaldirektör för Försäkringskassan.

Begler genomförde det regeringen ville, men när missnöjet med myndigheten ökade fick hon sparken i ett försök av S att slippa kritik inför riksdagsvalet.

Detta vill Strandhäll inte erkänna. När hon utfrågades av konstitutionsutskottet hävdade hon att hon flera gånger framfört kritik till Begler, och att avgången var frivilligt. Detta håller inte Begler med om.

Det var dessa "lögner" som gjorde att M riktade en misstroendeförklaring mot Strandhäll. Den fick stöd av KD, SD och L. Men för majoritet krävdes C:s stöd och partiet lade ner sina röster. Motivet var att det är regeringen som beslutar vem som är generaldirektör.

Enligt C var det fel att sparka Begler, som gjorde ett bra jobb, men regeringen har "rätt att fatta den här typen av beslut".

Det var säkerligen ett svårt beslut för C. Partiet var hårt i sin kritik mot Strandhäll när Begler sparkades. Att inte fälla henne skulle tolkas som att man ändrat sig. Samtidigt visste C att partiets beslut skulle kritiseras hårt oavsett vilket. Stefan Löfven var hård i sin kritik mot de partier som ville avsätta henne.

C-ledningen visste också att kritiken skulle bli ännu hårdare om C inte stödde misstroendet mot Strandhäll. Så har det också blivit. KD-ledaren Ebba Busch Thor är som ofta aggressiv och skriver på Twitter "Idag är C ett rent lydparti till S".

C fattade rätt beslut. Det är regeringen som tillsätter och avsätter generaldirektörer. Även alliansregeringen avsatte generaldirektörer på grunder som måste anses som politiska. I dagsläget finns inte tillräckliga skäl för att avsätta Strandhäll. Om hon fälls av KU får det behandlas den dagen detta kommer.

Anmäl text- och faktafel