Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledare: Parti med borgerlig regeringspolitik samlas till S-kongress

Socialdemokraternas stora vallöfte i fjolårets val var den så kallade familjeveckan, en veckas extra betald föräldraledighet för alla föräldrar med barn mellan 4 och 16 år.

Familjeveckan presenterades tolv dagar före valdagen. Den skulle vända valvinden och få barnfamiljerna att rösta på Socialdemokraterna på samma sätt som Göran Perssons maxtaxa i barnomsorgen fick valvinden att vända i valet 1998.

Nu blev det inte riktigt så. Enligt partiets valanalysgrupp, som presenterade sitt resultat i tisdags, gjorde förslaget om familjevecka troligen att Socialdemokraterna fick ökat stöd den sista veckan. Men det var inte bland barnfamiljerna som stödet ökade.

Enligt valanalysgruppen har Socialdemokraterna i dag svagt stöd bland barnfamiljer. Uppenbarligen fungerar det inte längre för Socialdemokraterna att köpa barnfamiljernas röster. Och det verkar inte bara vara bland barnfamiljer som Socialdemokraterna har tappat stöd.

Bland LO-väljarna var stödet i valet till exempel 41 procent, jämfört med 60 procent i valet för tolv år sedan. Lågt förtroende för partiets sjukvårdspolitik gjorde att landstingsvalet blev katastrofalt dåligt och där menar analysgruppen att partiet måste ta fram en ny hälso- och sjukvårdspolitik.

Enligt Socialdemokraternas valanalysgrupp hade migrationsfrågan en "fundamental" påverkan på väljaropinionen. Och gruppen är hård i sin kritik över hur partiet skötte denna fråga. Partiet misslyckades med att föra en "rak, tydlig och tillräckligt stram migrationspolitik i linje med vad väljarna efterfrågade". Dessutom borde den omläggning av politiken som gjordes i slutet av 2015 ha förankrats bättre i partiet.

I helgen håller Socialdemokraterna partikongress i Örebro. Det är ett sargat parti som träffas. Fjolårets valresultat var partiets sämsta valresultatet på över 100 år.

Å andra sidan har partiet fortfarande statsministerposten, vilket ju många inom detta maktparti ser som det absolut viktigaste. Denna post fick man dock behålla på grund av stora och smärtsamma eftergifter till Centerpartiet och Liberalerna. I mångt och mycket tvingas den S-ledda regeringen att föra en borgerlig politik.

Det blir intressant att se om se om dessa stora eftergifter orsakar någon större debatt på kongressen. Troligen inte. Det finns en stor håglöshet inom partiet just nu. Inget partiet gör verkar ju locka väljarna. Familjeveckan är ett tydligt exempel.

Att gå långt till vänster, som Reformisterna, Daniel Suhonen och Göran Greider vill, inser de flesta socialdemokrater inte är någon lösning. Men vart skall man gå i stället? Och visst är det bra att fortfarande ha makten, men vad skall partiet ha den till om väljarna inte uppskattar det partiet gör?

Valanalysgruppen, där förre sjukvårdsministern Gabriel Wikström har varit ordförande, ger inga svar. Trots det kommer säkerligen gruppens rapport att diskuteras mycket i korridorerna på S-kongressen. Och sedan åker de flesta hem, lika vilsna som när de kom till Örebro, och skall försöka se till att nästa val, EU-valet i maj, inte blir ett lika stort bakslag för partiet som fjolårets riksdagsval.

Ingenting talar för att de lyckas.

Anmäl text- och faktafel