Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledare: Nu är Busch Thor pressad – Partiledardebatten blev en bekräftelse på rörigt politiskt läge

Det har varit ett mycket turbulent riksdagsår sedan de nyvalda ledamöterna samlades 25 september i fjol. Den rekordlånga regeringsbildningen slutade med en uppgörelse över blockgränsen och att de traditionella blocken upplöstes.

Det har dessutom varit ett val till EU-parlamentet.

Det här märktes tydligt vid onsdagens partiledardebatt i riksdagen, som i praktiken avslutar riksdagsåret. Det var inte längre två block som stod mot varandra. I stället var det mer rörigt.

Numera finns det tre "block" i svensk politik: Socialdemokraterna-Miljöpartiet, Centerpartiet-Liberalerna och Moderaterna-Kristdemokraterna. Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna vill gärna ingå i ett av dessa block, men släpps inte in.

För flera av partierna har denna omställning varit svår. Ett exempel är Vänsterpartiet, som förra mandatperioden hade stor makt. Så är det inte längre. Detta syntes tydligt när C-ledaren Annie Lööf var den enda som tog replik på Jonas Sjöstedt i partiledardebatten.

I andra partier har det nya politiska läget skapat stora interna problem. Detta gäller inte minst Socialdemokraterna, där många har svårt att acceptera kompromisserna i januariavtalet.

Säkerligen var det därför som Stefan Löfven i partiledardebatten pratade om klyftor i samhället och att han ville ha en "massiv välfärdsoffensiv". Några konkreta förslag hade han dock inte. Och det är typiskt för Socialdemokraterna i dag: de har få förslag och kan inte få majoritet för de förslag de ändå har.

I stället blir partiets viktigaste mål att behålla makten. Januariavtalet visade tydligt vilka uppoffringar S-ledningen är beredd att göra för att nå detta mål.

Även för Moderaterna och Kristdemokraterna har det nya politiska landskapet inneburit stora omställningar. Hittills har Kristdemokraterna klarat den omställningen bäst. Partiet har ökat kraftigt i opinionsmätningarna, delvis genom KD-ledaren Ebba Busch Thors mycket hårda kritik mot januariavtalet och Centerpartiets och Liberalernas "svek".

Varken Busch Thor eller M-ledaren Ulf Kristersson var dock speciellt kritiska mot Annie Lööf eller L-ledaren Jan Björklund i onsdagens partiledardebatt. Och det beror inte bara på att det var Jan Björklunds sista debatt. Antagligen har såväl moderater som kristdemokrater kommit över det mesta av sin besvikelse över januariavtalet och insett att råskäll mot Centerpartiet och Liberalerna försämrar möjligheterna till framtida samarbete.

Dessutom är Ebba Busch Thor pressad av den debatt om abort och samvetsfrihet för barnmorskor som partiet hamnade i under EU-valrörelsen. I partiledardebatten fick hon också flera frågor om partiets linje. Hennes sätt att bemöta frågorna visar hur känsligt detta område är för partiet.

Kristdemokraterna är kanske det parti som hittills lyckats bäst i det nya politiska landskapet. Med framgång följer dock ökad granskning. Det har uppenbarligen ännu inte Kristdemokraterna och Ebba Busch Thor hittat ett lämpligt sätt att hantera.

Anmäl text- och faktafel